От една страна и двете коалиции искат да има редовен

...
От една страна и двете коалиции искат да има редовен
Коментари Харесай

Политологът Огнян Минчев: Претенцията на ПП е трудно изпълнима

От една страна и двете обединения желаят да има постоянен кабинет, защото задълбочаването на политическата рецесия не е от изгода за никого. На процедура политическите партии се обезценяват и делегитимират. Проблемът е, че политическата рецесия образува характерен кръг от ползи за всяка партия. Затова методът, по който ще бъде основан и дали ще бъде основан кабинет, е въпрос, който не е елементарен за отговаряне от нито един от политическите водачи.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria политологът Огнян Минчев.

Политическа партия като съществена партия на антистатуквото построява своята еднаквост на антигерб основа. Макар и постепенно те вървят по нанадолнището към по-малка политическа поддръжка. Очакванията на техните гласоподаватели не са посрещани от ефикасна политическа активност. Ако те създадат общо държавно управление с главния зложелател ГЕРБ, това ще разочароват най-малко половината от своите гласоподаватели. Те са в един капан и би трябвало да вършат нещо, което в последна сметка да удовлетвори в избрана степен и едната и другата страна от тяхната политическа еднаквост. От една страна се пробват да покажат конструктивност и да беседват с ГЕРБ за първи път. Ситуацията доста припомня на началото на 90-те, когато също бяха доста изострени политическите несъгласия, само че в този момент се отиде още една крачка по-нататък. Тогава въпреки всичко двете политически партии Българска социалистическа партия и Съюз на демократичните сили се споразумяха да създадат едно общо държавно управление и по този метод България бе изведена от политическата рецесия. Сега задачата е да се повтори това по някакъв метод, тъй като без по-обща база за постоянно държавно управление е мъчно да чакаме, че проблемите могат да бъдат позволени, без необятна политическа основа в границите на 6 месеца, една година.

Бойко Борисов застава на радикална позиция като споделя, че двете партии би трябвало да създадат общо съдружно държавно управление, с представители на двете партии. От другата страна имаме условие ГЕРБ да поддържа това държавно управление, само че да не взе участие в него. Претенцията на Политическа партия е малко мъчно изпълнима. ГЕРБ желае да се легитимира след 3-годишната си изолираност и в случай че по този начин съобщи всичките си позиции на партията, която е на второ място, то гласоподавателите на ГЕРБ биха приели това като нещо не изключително редно и обикновено.

 
Стилът на политическия разговор се трансформира. Самият факт, че седнаха на една маса и реализираха кардинално единодушие по основни проблеми значи, че ледовете до известна степен са стопени. Но остават тези условия, които е доста мъчно да бъдат преодолени.
„ Изпускането “ в общественото пространство на имена на евентуални министри са елегантни опити за извиване на ръце. Бойко Борисов също води тази игра по спорен метод, тъй като оня ден сподели, че в случай че се схванат по кардиналните въпроси даже и Кирил Петков да е отпред, той би приел.

Двете обединения имат много спорни ползи. Претенцията на Политическа партия е в действителност изключителна. Не просто да отстранят първата мощ от образуването на власт, а еднолично те да образуват държавно управление, без присъединяване на ГЕРБ, а от ГЕРБ биха приели единствено парламентарна поддръжка. Това би било мъчно обяснимо за гласоподавателите и на ПП-ДБ, само че още по-трудно - за гласоподавателите на ГЕРБ.

Това във всички случаи ще бъде едно несигурно държавно управление заради трагичните разлики и натиска на личните им подръжници и всички са отправили взор към общинските избори на есен, когато по-дълбочинно ще се промени политическото съответствие на силите.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР