От една година корабът "Радецки" спря своите плавания, които по

...
От една година корабът "Радецки" спря своите плавания, които по
Коментари Харесай

Започва ремонт на кораба Радецки

От една година корабът "Радецки " спря своите плавания, които по традиция се организират по време на Ботевите тържества. Корабът-музей "Параход Радецки” в Козлодуй е филиал на Националния исторически музей и има за цел да разпространява делото на поета и бунтовник Христо Ботев. Ежегодно се посещава от 10 000 души годишно и е единственият плаващ музей на Балканите. За да реализира плавания по река Дунав, корабът е категоризиран като плавателно средство - пътнически транспортен съд с корабно уверение за корабоплаване по вътрешни водни пътища и му се прави обзор на всеки пет години.
Добрата вест е, че "Радецки " още веднъж ще възобнови плаванията си. Това стана допустимо с отпуснати спомагателни средства в размер на 437 413 лв. за осъществяването на планов обзор и ремонт на кораба.
Националният исторически музей даде своето публично мнение по отношение на опуснатите средства за ремонтните действия. Като плавателно средство корабът предстои на механически контрол, осъществяван от Дирекция "Речен контрол - Лом” на Изпълнителна Агенция "Морска администрация “, според Наредба 11 от 26.04.2004 година за прегледи на корабите и корабопритежателите. След отпадането на опцията плановият ремонт на изсъхнал док да бъде осъществен в България, в корабостроителницата в град Русе, бяха извършени изследвания с четири корабостроителници, до които може да доближи кораба. Тъй като "Радецки " е предопределен и сертифициран за плавания единствено в река Дунав от 374 до 845 километър, което задава и обсега на корабостроителниците, които могат да извършат ремонтните действия. Три от тях са в Румъния, надлежно в градовете Гюргево, Турну Северин и Браила и една в град Кладово - Сърбия. От корабостроителницата в Браила е получен позитивен отговор и въз основата на този отговор са направени плановете за осъществяването на ремонта и бюджетната рамка, която държавното управление е одобрило.
Какво включват ремонтните дейности- обстоен обзор на всички детайли и уреди по корпуса и корабните устройства - общо 26 позиции и по корабните системи, устройства и механизми- общо 19 позиции, разноски за провлачването на кораба до и от мястото на осъществяване на ремонта, разноски за експертиза от надзорните органи.
Предвижда се срокът за осъществяване на ремонта в корабостроителницата, съответното приемане от надзорните органи и издаването на ново позволение да отнеме над два месеца. Прегледът се прави на всеки 5 години и е причина за продължение на периода на годност на корабното удостоверение за осъществяване на плавания.
Размерът на главните разходи- тези по ремонта и по провлачването на кораба, са близо 86% от общата сума. Поради тази причина се изисква осъществяване на открита процедура по Закона за публичните поръчки.
След приключването на процедурата по Закона за публичните поръчки и осъществяването на ремонта в корабостроителницата, кораб-музей "Параход Радецки “ ще възобнови своите плавания.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР