От двете партии питат дали, ако при предстоящото им ново

...
От двете партии питат дали, ако при предстоящото им ново
Коментари Харесай

Атанас Славов: Готови сме да платим разумна цена, за да не се върне властта в пропутинска формация

От двете партии питат дали, в случай че при идното им ново гласоподаване конституционните текстове още веднъж не съберат 180 гласа, а единствено 161, както беше при първото гласоподаване, депутатите ще би трябвало да изчакат от два до пет месеца преди планът още веднъж да влезе в пленарната зала.

Конституционният съд към този момент образува дело с докладчик арбитър Красимир Влахов и евентуално идната седмица ще се произнесе по неговата допустимост.

На полемика, отдадена на конституционната промяна, настояването разясниха правосъдният министър Атанас Славов и ръководителят на парламентарната конституционна комисия Радомир Чолаков .

Чолаков изрази вяра Конституционният съд да се произнесе бързо: " Считам, че реалистичният период, доколкото декември месец ще се гласоподават и законите за Бюджета, ще бъде краят на годината доникъде на януари. Не знам кой твърди два месеца. Няма такова конституционно условие ".

Председателят на парламентарната конституционна комисия Радомир Чолаков
Снимка: БТА

Той добави, че в петък в комисията по конституционни въпроси се планува разискване на въпросите по отношение на структурата и функционалностите на Висшия правосъден съвет по предложенията за промени в Конституцията.

" Ако Конституционният съд не отговори по този начин, както са признати разпоредбите сега с решение на пленарната зала, ще вървим по тях, което значи, че върви се по пистата 160 гласа ", разяснява Атанас Славов.

Той уточни, че основополагащо за целия пакет за промени е гарантирането на независимостта на съда с верните съотношения сред професионална съдийска квота и парламентарна квота. " За мен това е алената линия ", добави министърът.

Славов означи още, че след приемането на конституционните промени се планува да бъде признат напълно нов Закон за правосъдната власт и към този момент се работи редом по правенето му.

Заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев
Снимка: БТА

Заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев и правосъдният министър (и двамата от ПП-ДБ) отхвърлиха да разясняват думите на вътрешния министър Калин Стоянов, че му е бил оказван напън за избрани назначения от съпредседателя на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. Те обясниха, че нямат информация за това, а Славов заявява за себе си, че никой не се меси в работата му.

Преди да вземе присъединяване в конференцията за конституционната промяна, министърът разяснява пред публицисти, че този формат на кабинет сега наподобява безалтернативен, " в случай че желаеме България да реализира своите европейски цели, в случай че желаеме да се правят промени в страната и в случай че не желаеме властта да се върне назад в пропутинска групировка. Готови сме да платим всяка рационална за това цена ". 

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР