От две седмици не е ясно как ще се плаща

...
От две седмици не е ясно как ще се плаща
Коментари Харесай

Не е ясно как ще се плаща на вещите лица по делата

От две седмици не е ясно по какъв начин ще се заплаща на движимостите лица по делата, сигнализират специалисти. Причината е, че Върховният административен съд (ВАС) анулира наредбата, която беше призната през 2014 г. Въпросът е кой ще се съгласи да направи експертизи, в случай че не знае по кое време и кой ще му заплати, разясняват адвокати.

Ролята на движимостите лица е основна по делата, защото по доста от тях закононарушението може да се потвърди само посредством експертизите, такива са делата за произшествия да вземем за пример. Те демонстрират дали водачът е карал с висока скорост, дали пътят е бил в положително положение или не.

Отмяната на наредбата за движимостите лица стана на 2 декември, когато решението на съда беше оповестено в " Държавен вестник ". Върховен административен съд я анулира съвсем цялата като остави да работят единствено една точка, една алинея, един член и една глава от нея, които са свързани с регистъра на движимостите лица и с специалистите на Министерство на вътрешните работи.  Основната причина за анулацията беше, че през 2014 година, когато е оповестен планът за нея, той е бил съпроводен от претекстове, които не дават отговор на условията на Закона за нормативните актове.

Върховните съдии показват, че главният претекст за приемане на нова наредб, който е бележит на процедура е, че предходната разпоредба е анулирана от съда. Изискванията към отчета са да сочи аргументите, които постановат приемането на нормативния акт, задачите които се слагат, финансовите и други средства, нужни за използването на новата уредба, предстоящите резултати от използването, в това число финансовите, в случай че има такива и разбор за сходство с правото на Европейски Съюз.

Съдът обаче установи, че преди 8 години не са показани разбор на аргументите за приемане на наредбата, аргументация на нейното наличие и по какъв начин ще се отрази върху обществото и заинтригуваните лица нейното използване.

„ В този смисъл не са отразени предстоящите резултати от използването, в това число финансовите. Не е изработен разбор за сходство с правото на Европейския съюз “, показва съдът. 

Проблемът обаче е сериозен, тъй като след анулацията, не е ясно по какъв начин ще стане заплащането на движимостите лица. Без техните изводи обаче делата може да зациклят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР