От две седмици наемателите в моловете имат само разходи и

...
От две седмици наемателите в моловете имат само разходи и
Коментари Харесай

Covid треска при наемите

От две седмици наемателите в моловете имат единствено разноски и никакви доходи

© Надежда Чипева Ако желаете да предоговорите наема за жилището си, тъй като приходите ви падат в обстановката с ковид, можете да разчитате единствено на желанието на хазяина си. Това, че длъжникът не разполага с парични средства, не го освобождава от задължението да заплати (чл. 81, алинея 2 от Закона за отговорностите и договорите (ЗЗД), освен това освен в гражданския, само че и в комерсиалния оборот. Освен в случай че в контракта му не написа, че наемателят, останал без приход, не дължи заплащане.

Основният въпрос пред компаниите е какъв брой тежи аргументът, че обстановката е форсмажорна. В Закон за задълженията и договорите, който е от 1952 година, форсмажорът (непреодолима сила) е дефиниран, въпреки и най-общо. Пандемията сама по себе си не е непреодолима мощ, изясняват юристите. Възможно е Covid ограниченията да са съображение за позоваване на форсмажор, в случай че попречват осъществяването на съответни отговорности.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Искам форсмажор

В бизнес сферата ограниченията против ковид в България непосредствено повлияха върху комерсиалните центрове, заведенията за хранене, заведенията за бързо хранене, питейните заведения, кафенетата, сладкарниците, кината, спортните зали. Те бяха затворени със заповед на министъра на опазването на здравето. Вече две седмици от този момент в разнообразни направления хвърчат писма на наематели в жанр " Спирам да заплащам, разсрочи ми наема, тъй като нямам никакви доходи ". От правния боеприпас беше извадена клаузата за форсмажор. Сега тя е подложена на първия си огромен на практика текст, откогато през 1996 година е залегнала в Търговския закон (чл. 306). Covid рецесията е от мащаб, чужд от Втората международна война насам, друга е от нея и също така е към момента в развиване.

Уведомленията от наемателите са условие по закон, като смисълът е бизнес сътрудникът да знае за непреодолимата мощ. Спорно е съгласно адвокати дали уведомленията са нужни, откакто обстановката е явна. За бизнес хората обаче писмата са тип застраховка, че в бъдеще ще имат правото да се базират на форсмажор. Въпросното бъдеще е напълно неразбираемо - епидемиологично, какъв брой продължителни ще са Covid ограниченията, а и стопански. Бизнесът е в патова обстановка и заел изчаквателна позиция.

" Имаме настояща обстановка, която не е ясно какъв брой ще продължи. Компаниите са доста по-ангажирани да открият дълготрайните резултати от нея. Биха почнали двустранни диалози за наемите, когато имат по-голяма изясненост най-малко за средносрочните резултати. Най-малкото, с цел да не им се постанова при меняща се обстановка да водят тези диалози всеки ден ", изясни Станимира Пашова, сътрудник и управител офис площи в Cushman & Wakefield Forton.

Брейнсторминг в правната сфера

Правните адвокатски фирми сега са извънредно натоварени и се занимават с договорни връзки. Юристи излизат с радикално противоположни мнения по въпроса кое е форсмажор и кое не. Обсъждат се хипотези, хрумвания и разновидности. " Страните по контракта поясняват друго съгласно това дали им се дължат пари, или парите ги дължат те. За нас като наемател, който дължи пари, събитието е форсмажорно. За огромна част от наемодателите във връзка с нас не е, само че към банките кредитори е ", изяснява управител за България на огромна интернационална верига за бързо хранене. Юристи също признават, че има причини в интерес на всяка от двете страни.

Консенсусно е, че еднопосочни отговори няма и би трябвало да се преценя случай по случай. " Форсмажорът е комплициран в действителност състав. Той не се изчерпва единствено с настъпването на непредвидено или непредотвратимо събитие от ексклузивен темперамент, каквото са Covid ограниченията. Вземат се поради и типът несъблюдение, което съответната страна твърди, че е настъпило, и причинно-следствената връзката сред събитието и неизпълнението ", разяснява Антония Маврова, сътрудник в българския офис на Kinstellar.

" Всички наемни правни отношения следва да бъдат обсъждани съответно за всеки обособен случай на база на съответните договорни връзки и различни благоприятни условия за реализиране на активност при изискванията на подхванатите ограничения. Общото предписание следва да е, че осъществяването на паричните отговорности не се стопира, в случай че не се потвърдят всички кумулативни предпоставки за освобождение от отговорност ", прибавя юрист Юра Минчева от EY.

А общата рекомендация към наемателите и наемодателите е да влязат в разговор и да опитат да се схванат между тях, като отсрочат крайните решения за момента, когато обстановката ще е по-ясна. Още повече че сега съдилищата не работят и те нямат други потребни ходове.

Някои от случаите евентуално ще стигнат и до съд - да вземем за пример тези за стопанска нетърпимост. Тази уговорка следва непреодолимата мощ. Прилага се при внезапна смяна в икономическата обстановка, когато осъществяването на задължението е допустимо, само че е разорително за една от страните. В такива обстановки съдът може да промени или приключи контракта.

Моловете - в епицентъра на земетръса

Моловете се оказаха съвсем в епицентъра на наемния земетръс. Мениджърите пратиха уведомителни писма до наемателите още в деня на затварянето - 13 март. После и наемателите са ги залели с писма. " Всеки написа до всеки - спирам да заплащам и разсрочи ми наема, тъй като нямам никакви доходи ", изяснява Стефан Косев от Regents.

Фактурите за март към този момент са издадени. Наемателите, които са платили, питат какво ще стане с наемите за след 13-о число. А при издадена фактура моловете би трябвало да платят Данък добавена стойност, даже и към тях да не е постъпило заплащане, изяснява Иван Граматиков, управител търговски площи в Cushman & Wakefield Forton. " За мен ще е необичайно, в случай че моловете издадат фактури и при започване на април ", добави той.

" За наемателите е доста тежко. Важно им е да запазят личния състав си. Държавата дава 60% от заплатите. Преди това обаче те би трябвало да платят напълно осигуровките и останалите 40%, в случай че от две седмици нямат и лев доход, а единствено разноски. Имат вноски към банки, по лизинг, периодите текат, пишат писма с очакване за някакво разсрочване ", споделя той. Юристи прибавят, че и сървис таксите към моловете - за разчистване, осветяване, защита и впрочем, не престават да са дължими макар затварянето.

Всички са доста комплицирани и чакат държавното управление да излезе с някакво решение, с цел да подкрепи бизнеса по образеца на другите страни, споделя наемател.

Запитани от " Капитал ", мениджъри на The Mall, Paradise Center, Serdika и Bulgaria Mall обявиха, че към този момент е доста рано за каквито и да било дейности.

" Договорите в моловете са доста тежки, изпитани са в рецесии. И там ще има войни. Мениджърите желаят да си запазят приходите, само че ще желаят да си запазят и наемателите, ще се наложат взаимни отстъпки и от двете страни ", прибавя Стефан Косев.

Хазяите по централните търговски улици също са неотстъпчиви, само че е по-лесно наемните контракти с тях да бъдат разтрогнати, разясняват търговци.

Погром при заведенията за хранене, подробност с доставките
Голяма част от заведенията за бързо хранене са затворени. Предлагат доставки по домовете и take away

Фотограф: Георги Кожухаров
" Положението е предфалитно. Всичко зависи от компромисите, които ще създадат хората по веригата ", сподели притежател на шест ресторанта (под наем) в София. Уведомили са наемодателите си, че няма да заплащат наем за времето на изключителното състояние. Пледират за форсмажор на съображение дейностите на страната и спешния щаб по затваряне на заведенията за хранене.

Според адвокати основателно ли е позоваването на форсмажор при заведенията за хранене зависи от съответния случай. " Форсмажорът значи, че никой не може да извърши задължението си да заплати наема. Има обаче заведения, които, въпреки да не работят с клиенти, правят доставка на храна ", разяснява Димитър Влаевски, юрист в Schoenherr.

Собственикът на шестте ресторанта обаче отвърна, че сега доставките при тях не вървят. Хората са наплашени, нямат пари, а и " изкупиха магазините " и готвят у дома. Други от бранша изясняват, че огромен дял от ресторантския оборот идва от питиета и с доставки на храни не съумяват да компенсират.

" Ако преди доставките са били да вземем за пример 10% от оборота, в този момент да доближат 15 - 20%. Някой може да каже - заведението работи. Но това е разорително за него, тъй като поддържа личен състав, заплаща ток и храна и надали може да се устоя с 15 - 20% от предходния му оборот. Съвсем друго е, в случай че става дума за верига пицарии, които разчитат главно на доставки по домовете и имат единствено няколко обекта чартърен ", прибавя Димитър Влаевски.

Такъв е казусът с Domino`s, които разясниха, че от началото на рецесията доставките им на пица са нарастнали с към 10%, само че общият брой на поръчките е паднал с към 10%. Отчасти тъй като са затворили физическите си обекти, където са консумирали към 25 - 30% от посетителите. Друго пояснение е, че хората са по домовете си, готвят по-често и пробват да пестят.

При другите обекти наемите са към 15 и 20% от оборота. " След заплатите и налозите бих поставил наемите на трето място като разход дружно с доставките. Особено в този момент, когато доставките на артикули понижиха, защото голяма част от заведенията ни са затворени и работим единствено като разнасяме по домовете и на take away ", споделя казва управител на интернационална верига със заведения в страната.

Офис сегментът - отвън форсмажора

Вече са канселирани 6 - 8% от 650-те работни места при нас - основно на фрилансъри и дребни екипи, които са най-засегнати от Covid рецесията. Това изясни Петя Липева, основен навигатор на Puzl Coworking, едно от най-големите споделени работни пространства в София. Cподелените офис пространства са от най-уязвимите при сегашната рецесия, тъй като договорите, които подписват там, са по-краткосрочни и по-лесни за повреждане. Освен това немалка част от наемателите им са стартъпи, които са по-чувствителни на протичащото се сега.

" Определили сме отстъпка от наемите като %, която можем да си позволим за сметка на нашите ресурси. Разговаряме с членовете си и им предлагаме, в случай че са доста наранени от рецесията, да се възползват от нея, а в случай че не са, да останат на настоящия си наем, с цел да можем да я предоставим на други, които са по-нуждаещи се ", споделя Петя Липева. Засега към 20% от членовете са се възползвали, само че по-ясна картина се чака в края на месеца. Обикновено работните места на Puzl Coworking са заети 95%, само че сега на ден се употребяват единствено 10 - 15 места.

" Получихме публични писма и позвънявания от няколко наематели. Всички желаят някакъв жест, остъпка, rent free или редукция - за сред един и пет месеца, съгласно бизнеса им. Това, че към този момент са по-скоро изключение, не ме успокоява. Осъзнавам, че с течение на времето ще стават от ден на ден ", разяснява управител с необятно портфолио от офис здания.

Първите реакции са от компаниите, чийто бизнес е директно обиден, и от мултинационални компании. В бранша се приказва за наематели, които непосредствено споделят, че няма да платят, или такива, които се изнасят от бизнес здания - нормално по-малко компании. Замръзват към този момент контрактувани покупко-продажби за наем. Чуват се тревожни сигнали и от главните наематели - IT фирмите.

" Ние евентуално ще помогнем, само че сме се финансирали в банки, а тези банки чакат да им платим. Много е значимо всички по веригата да получат глътка въздух. Ако банките ти дадат опция да отложиш заплащания по лихви и главница, тогава теоретично имаш запаси, с цел да направиш нещо и за наемателите по веригата ", споделя мениджърът.

" Към момента не е всеобщо да се желае наемите на офиси да бъдат понижени, твърди Станимира Пашова, сътрудник и управител офис площи в Cushman & Wakefield Forton. Не е неразрешено да се върви на работа. Никой не е затворил офис постройките. Факт е, че фирмите са минали на отдалечена работа. При другите офис здания сред 30% и 90% от жителите работят от у дома - приблизително по-голямата част от тях. Не е ясно обаче какъв брой време ще продължи тази обстановка и какви ще са малко по-дългосрочните последствия от нея. Едно е да не използваш офиса за месец или два, а различен е въпросът какво ще се случи с бизнеса на дадената компания ", прибавя тя.

Засега преобладаващата част от бизнеса се пробва да си подреди нещата във вид, в който след 2-3 месеца ще се върне към нормалния си метод на живот, по нейна информация. На тази база се вършат проекти и сюжети какво ще се случи в границите на идващите 6 - 12 месеца. Много е значимо обаче какъв ще е отговорът на банките, които са ключ към дълготрайните и краткосрочните решения в обстановката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР