От двата търга на “Булгаргаз от 15 и 21 юни

...
От двата търга на “Булгаргаз от 15 и 21 юни
Коментари Харесай

Неприятната истина: Газовото хранилище в Чирен не се пълни! Какво да очакваме?

От двата търга на “Булгаргаз " от 15 и 21 юни са създадени няколко контракта за доставки на газ у нас. Това потвърдиха импровизирано от сдружението, представени от  “Труд ".

Цените още веднъж се образуват на TTF, а даже след обновяване на подаване на газ по “Турски поток " от “Газпром ", борсовите пазари са в алено и от две седмици са в зоната на 130 евро за MHh.

Сред компаниите снабдители още веднъж са гръцките Депа и Митилинеос, само че в това време от министерството на енергетиката показаха импровизирано, че до дни ще бъде оповестено новото съглашение за доставка на азерски газ през краткотрайния маршрут от Неа Месемврия, защото газопроводът IGB в точка Комотини и разказана в контракта с Азербайджан, още не е подготвен за употреба, а настоящето изтича на 30 юни.

Висши чиновници от енергийното министерство признаха, че се работи ден за ден и безусловно се “закърпва ситуацията с доставките, до момента в който се разпусне Народното събрание ". В същото време газохранилището Чирен продължава да е запълнено едвам на 34,32%.

Експерти пресметнаха, че едностранното спиране на контракта с “Газпромекспорт " от страна на държавното управление в оставка на Кирил Петков с решение от 13 април пък ще коства на страната към 24 млн. евро за обезщетения по лятното ползване, което България е длъжна да заплати на съветската страна, даже и да не го е употребила.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР