От два месеца работодателите могат да предоставят на служителите си

...
От два месеца работодателите могат да предоставят на служителите си
Коментари Харесай

Все повече работодатели вдигат ваучерите за храна на 200 лв.

От два месеца работодателите могат да дават на чиновниците си цифрови ваучери за храна. От 1 юли ваучерите ще бъдат напълно електронни, като сега тече временен интервал, в който не престават да се дават и на хартия.

След средата на годината ще могат да се употребяват хартиените, издадени преди този момент, съгласно периода, указан на тях. Така се чака последните хартиени ваучери да отидат в историята най-късно в първите месеци на 2025 г.

По наблюдаване на оператори ползата към електронния ваучер е много висок от страна на работодателите и такива към този момент се издават.

" Има много компании, които желаят да преминат най-скоро в този модел на работа, защото за тях това ще е много огромно облекчение от позиция на администрация - вместо да ги раздават всеки месец на чиновниците си на ръка, единствено би трябвало да зареждат е-ваучера ", сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Таня Обущарова, основен секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България.

Дигиталните ваучери могат да бъдат под формата на карта или напълно виртуални в мобилно приложение, което зависи от избора на работодателя.

" Виждаме интерес и към двата типа. Компании в ИТ бранша с повече чиновници, които работят от разстояние, избират виртуалните, до момента в който компании, които имат производства и чиновници във заводи, избират по-скоро пластиките, само че и двата са комфортни ", изясни Обущарова.

Големите преимущества на цифровите ваучери са, че с тях може да се пазари на пос терминал в необятна мрежа от търговски обекти и най-много, че може да се заплащат и храни за по-малки суми, а не както беше до момента - наложително да се употребява цялата сума, посочена на ваучера.

Остава опцията, в случай че сумата на ваучера не доближава, да се добави с различен тип платежно средство - банкова карта, пари в брой.

Търговската мрежа също се уголемява непрекъснато, като се включват нови обекти.

" За дребните търговци, за които имаше терзания, че не са оборудвани с терминали и може да спрат да одобряват ваучери за храна, оказваме помощ да се снабдят с пос терминали от фирмите, които оферират сходни услуги, и да разтеглим оптимално мрежата, даже в дребните обитаеми места, в селата в това число, защото мрежата по нищо не би трябвало да отстъпва на тази, която е била до момента за ваучерите на книжен притежател ", уточни Таня Обущарова.

Тя добави, че това е била и една от задачите на въвеждането на цифровите ваучери - от страна на страната и Министерството на финансите в частност - да се усилят заплащанията с карта, което води и до по-голямо изсветляване на стопанската система, да се разшири мрежата от магазини и заведения за хранене, които имат пос терминални устройства и одобряват картови заплащания.

На пазара у нас има 11 лицензирани оператора, т.е. конкуренцияте е много висока, което оказва помощ и за избора на работодателите. Първоначалната инвестиция никога не е висока и не би трябвало да е пречка даже за по-малките работодатели да употребяват системата, защото в дълготраен проект спестяванията за тях неведнъж надвишават това по-скоро еднократно влагане, сподели основният секретар на асоциацията.

За служителя няма никакви такси - нито за пластиката, нито за потреблението й по-късно. Ако има някакви разноски, те са напълно за сметка на работодателя.

" Това е уредено и по законов път - защото е обществена облага и нейното приемане от чиновниците не би трябвало да е обвързано с някаква финансова тежест ", акцентира Таня Обущарова.

Как се ревизира каква сума от е-ваучера остава?

Това зависи от издателя, само че сигурно операторът би трябвало да даде опция на потребителите да видят своя баланс.

Експертът даде образец, че това може да става през приложение, където потребителят може във всеки един миг да ревизира валидността на ваучерите и направените от него последно преводи. Ако не разполага с приложението или с достъп до интернет, може да се обади на телефон, на който да ревизира тази наличност. При някои може това да стане и на банкомат, само че е значимо да напомним, че от ваучерите не могат да се теглят средства - те са само и единствено за разплащане на пос терминал, добави Обущарова.

Какъв е ползата на компаниите тази година да дават ваучери за храна?

Открояват се няколко трендове - има много нови работодатели, които до момента не са предоставяли ваучери за храна, тъй като процесът им се е коствал доста тежък административно, само че в този момент се включват в системата или имат интерес да се включат в идващите месеци, сподели специалистът. По думите на Обущарова компаниите, които до момента са предоставяли ваучери на чиновниците си, усилват сумите не толкоз поради дигитализацията, колкото тъй като не са стигнали тавана от 200 лв. месечно.

" При храните се вижда по-висока инфлация към момента, което всички усещаме, по тази причина и работодателите се пробват по едно и също време с увеличение на заплатите да компенсират. Не би трябвало да се спекулира, че това става за сметка на нарастването на заплати, защото то в пъти надвишава сумата на ваучерите за храна ", добави тя.

Интересът към ваучери с друго предназначение

В закона остана опцията ваучерите за храна да се употребяват за други цели, само че ние като оператори не следим необикновен интерес, заяви Обущарова. По думите й измежду аргументите за това са, че потребителите са привикнали да ги дават тъкмо за храна и че сумата от 200 лв. не е огромна за фамилния бюджет на фона на цените. От друга страна няма толкоз доста снабдители на културни или комунални услуги, които желаят да ги одобряват, тъй като това не е обвързване, а опция и би трябвало да има предпочитание и от двете страни. Наблюдаваме прочут интерес от туристическия бранш, имаме хотели и заведения за хранене, туристически организации, които ги одобряват и има прочут брой консуматори, които харчат ваучерите си за тези цели, само че те са нищожен брой на фона на общия брой консуматори, които сега са 750 000 на месец, изясни основният секретар на браншовата асоциация.

Има ли усложнения в първите два месеца от стартирането на е-ваучера?

Като цяло процесът върви много безпрепятствено, най-малко от позиция на асоциацията. Като всеки нов артикул има някои усъвършенствания, които биха могли да настъпят, първоначално има вериги, които не са се присъединили в системата, а потребителите имат упованието, че могат да употребяват ваучерите си и в тези магазини и заведения за хранене. Като цяло гледаме да реагираме незабавно, когато ни се даде сигнал за сходни случаи, и незабавно включваме търговците в мрежата при тяхно предпочитание, уточни Таня Обущарова. Според операторите процесът върви редом с увеличението на потребителите на цифрови ваучери и до юни, когато множеството ще ги употребяват, нещата ще си дойдат на мястото.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР