От два дни няма в аптечната мрежа“, съобщи пред БНР

...
От два дни няма в аптечната мрежа“, съобщи пред БНР
Коментари Харесай

Няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа

„ От два дни няма в аптечната мрежа “, заяви пред БНР Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на
340 хиляди противогрипни ваксини са планувани за България да бъдат доставени и не могат да се внесат повече от плануваните френски и холандски ваксини. Цената им не е по-висока, тъй като е закрепена - към 22 лв.. Това е малко повече от преди година, тъй като сега имунизацията е четиривалентна.
 Противогрипните ваксини скоро ще бъдат пуснати в аптечната мрежа Противогрипните ваксини скоро ще бъдат пуснати в аптечната мрежа
„ Новопостъпилите деца в детски градини и ясли, както и отсъстващите повече от 2 месеца от образователни занятия, ще би трябвало да създадат з...
„ Обикновено това количество е задоволително за нашата страна, даже от време на време се изхвърлят. Защото те не могат да се пазят за последваща година. Сега с количествата от 180 хиляди - в тези 340 хиляди - планувани за слагане на възрастните хора, са доста като брой, само че пък за момента се оказват незадоволителни, поради търсенето на ваксини в обстановката на пандемия “, разяснява още Костов.
„ Свършиха доста бързо. Само единият от производителите внесе в началото. Очаква се до 10 дни и вторият от производителите на противогрипната ваксина да внесе от втория тип ваксина и ще има за известно време. Но хората би трябвало да побързат да си закупят, тъй като отново ще се изчерпят бързо. Ще дойдат 140 хиляди за свободно ползване. От началото на септември бяха доставени 88 хиляди дози. Това е по този начин тъй като всяка година се внасят количества, като от миналата като ползване, въпреки че една година авансово се декларира, процесът на произвеждане на имунизациите е муден и комплициран, и не може да се надвишават количествата… “, разясни още Николай Костов.
Въпреки пандемита няма свърхпроизводство в международен мащаб на противогрипни ваксини, сподели Костов, а в това време поради страха от ковид доста компании купуват огромни количества за чиновниците си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР