От другия месец доставчиците на електроенергия трябва да обявят пред

...
От другия месец доставчиците на електроенергия трябва да обявят пред
Коментари Харесай

Освобождаването на цените на тока за бита пак зацикли

От другия месец доставчиците на електрическа енергия би трябвало да разгласят пред енергийния регулатор какви цени оферират от 1 юли за бита и дребния бизнес, само че към момента няма никаква изясненост ще стартира ли най-накрая освобождението на пазара и по каква формула ще става. Всичко това минава през ремонти в Закона за енергетиката и Наредбата за образуването на цената на електрическата енергия, което напълно стеснява периода за взимане на решения.

За това сигнализираха пред публицисти в сряда Калина Трифонова и Гочо Чемширов от управлението на " ЕВН България ", която има електроразпределителната мрежа и доставя с ток Югоизточна България.

Освобождаването на цените на тока за потребителите на мрежите ниско напрежение се разисква от дълго време. Либерализацията на енергийния пазар обаче става неизбежна около настояването на държавното управление да отбрани пред Еврокомисията механизъм за финансово подкрепяне на въглищните електроцентрали.

През ноември енергийният министър Теменужка Петкова сподели, че от 1 юли 2020 година ще има отчасти освобождение на цената на тока за семействата, тъй като другояче Брюксел няма да утвърди желаните дотации за електроцентралите ни до 2030 година

Малко по-късно стана ясно, че се разискват два разновидността за либерализацията. Единият планува тя да стане за три години, като в първите две години 30 % от цената се образува от борсата за ток, а през последната - 40 %. Вторият вид обгръща пет години, с по 20% свободна цена всяка година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР