От другата година жителите на община Враца ще плащат по-висока

...
От другата година жителите на община Враца ще плащат по-висока
Коментари Харесай

Бурни дебати в общинския съвет заради увеличената такса смет във Враца /снимки/

От другата година жителите на община Враца ще заплащат по-висока такса за боклук, взеха решение през днешния ден врачанските общински съветници. Тя се усилва минимално, с 0.75 промила. До в този момент таксата за физическите лица бе 0.25 промила, а от януари 2020 година се усилва на 3 промила. Изменението бе признато с 28 гласа „ За “, 5 „ Против “ и 2 „ Въздържал се “.
Предложението бе направено от доктор Иво Ралчовски по време на разглеждането на докладната за установяване на годишната стойност за услугите по събиране и превозване на битови боклуци. Против нарастването на таксата боклук за физическите лица бяха локалните сенатори от групата на Българска социалистическа партия. Те направиха предложение тя да не се усилва за физическите, а за юридическите лица, където спадат и учебните заведения, културните институции и общинските здания да бъде понижена с 1.5 промила. Предложението пристигна от Момчил Младенов, който твърдо акцентира, че цената на услугата е станала непоносима за бизнеса. То обаче бе отхвърлено с 5 гласа „ За “, 19 „ Против “ и 2 „ Въздържал се “.
Докладната за установяване на локалните налози и такси, която бе импортирана за разглеждане от кмета Калин Каменов провокира бурни диспути, които продължиха повече от час. Наложи се даже да се даде 10-минутна отмора, с цел да се прегледа още веднъж план-сметката. В изявленията се включи даже кметът на село Бели извор Кирил Илиев, който изрече мнение, че сметосъбирането по селата би трябвало да се прави по-често, а магазините там би трябвало да имат обособени контейнери. Той напомни и за обещаните специфични контейнери за събиране на зелени боклуци, които са от последна нужда, с цел да се понижи замърсяването в дребните обитаеми места.
В отговор на рекомендациите му зам.-кметът Мария Попова разясни, че в заложената план-сметка по чистотата за 2020 година би трябвало да бъдат закупени 444 специфични контейнера за събиране на зелени боклуци, които до края на другата година ще бъдат раздадени в кметствата. Обещано бе да бъдат закупени и спомагателни кофи за селата и извозването им да бъде три пъти месечно. Магазините пък имали алтернатива да си поръчат контейнери за боклук, само че доста малко се възползвали от тази услуга.
В последна сметка от групата на Българска социалистическа партия бяха безапелационни, че с приемане на план-сметката за чистотата се натоварва елементарният човек и за това са били твърдо срещу направеното предложение. Те настояха откакто се покачват таксите и налозите да има по-стриктен надзор къде отиват събраните пари и да се влагат там, където е належащо.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР