От древността образът на жената се свързва с този на

...
От древността образът на жената се свързва с този на
Коментари Харесай

„Лошите момичета“ на историята: Мата Хари – фаталната жена (18+)

От древността обликът на дамата се свързва с този на живота, тъй като точно тя дава началото на новия живот. Хилядолетия наред дамата е била поставяна в избрани граници, които да я държат надалеч от властта, образованието или бойното поле, което не е място за „ нежни “ създания.

И множеството от тях са се съобразявали с поставените от обществото и боговете граници. Повечето, само че не всички. Историята познава не една и две дами, решили да потвърдят, че имат качества наедно с мъжете, било то в преодоляването на бойни техники или в откриването на комплицирани математически формули.

В поредност от текстове ще ви представим едни от най-интересните дами в историята. Ще се уверите, че безусловно през всички епохи има образци за дами, които са били същински bad ass машини.

В ранното утро на 15 октомври 1917 година духовник, две монахини, прокурор и юрист влизат в една килия в пандиза „ Сейнт Лазар “, наоколо до Париж, с цел да оповестят на обвинената, че би трябвало да се приготви за екзекуция. Последната й молба за благосклонност отправена към президента на Франция е отхвърлена. Тя става и се облича с черни копринени чорапи, обувки на висок ток и поставя дълго, скъпо палто върху своето кимоно. Предоставят й опция да напише две къси писма, а по-късно я ескортират към черния автомобил, който я води към предизвестената гибел.

В покрайнините на френската столица в крепостта Форт Нойф де Виннес към този момент я чакат 12 бойци. Когато се изправя против тях, на отреденото й място, тя отхвърля да постави превръзка на очите си, а насочва немигащ взор към своите екзекутори. Знакът е даден и след оглушителния гърмеж на оръжията, тялото й се свлича. Един от офицерите се доближава до тялото и с цел да е сигурен, че присъдата е изпълнена, стреля право в челото й. Тленните й остатъци не са поискани от роднините й, а са дадени за медицински проучвания. Години по-късно главата й става част от архива на Музея по анатомия в Париж, само че през 2000 година разкриват, че е изчезнала безследно още през 1954 година

 Mata Hari dancing in the Musée Guimet (1905)

Не единствено гибелта, само че и живота на тази съдбовна жена са обгърнати в тайнственост. Макар Иън Флеминг уверено да твърди в романа „ От Русия с обич “, че не е допустимо мъжете да разкриват секрети, изкусени от любовта на една жена, историята на въпросната дама е доказателство за противоположното. За нея са написани над 250 биографии и романи. Личността й въодушевява мюзикъли, пиеси и сериали, а хубавици като Грета Гарбо и Жана Моро я изиграват на огромния екран. Тя е извънредно привлекателна – висока, мургава, с гъсти тъмни коси и.

В годините на Бел епок, тя подлудява високопоставените парижани с предизвикателния си външен тип и с „ танца на седемте воала “. В всеобщата просвета тя е синоним на красивата жена разузнавач, само че в действителността тя надалеч не е имала гениите на същински скришен сътрудник. Десетилетия по-късно воалът към нейната тайна активност пада и разкрива тъжната история на една жена, която е била прекомерно разкрепостена и която военните употребяват като изкупителна жертва.

В историята тази жена става известна с екзотичното име „ Мата Хари “, само че на 7 август 1876 година тя се ражда като Маргарета Гертруда Зеле. Баща й – Адам е богат шапкар в Леуварден, Нидерландия и с изключение на с щерка е дарен и с още трима сина – Йоханес, Ари и Корнелиус. Слабостта му обаче е Маргарета, която засипва с внимание и скъпи дарове. Това се трансформира, когато тя е едвам на 13 години. Според някои сведения татко й банкрутира и скоро по-късно умира, съгласно други – напуща жена си и бяга с любовницата си.

 Mata Hari, by Jacob Merkelbach

Каквато и да е истината от този миг нататък той изчезва от живота на децата си, а единствено година по-късно майка им умира. Тъй като не са разполагали към този момент със средства и са били цели 4 гърла за хранене, децата са разпределени сред обособени родственици и оставени на тяхната грижа. Маргарета е записана да учи в учителския лицей в Лайден. По-късно една нейна съученичка я разказва като „ орхидея измежду глухарчета “, намеквайки за хубостта, с която тя изпъква още тогава. Изследователите считат, че даже на тази нежна възраст, тя е съзнавала какво влияние оказва над мъжете и се е възползвала от това. Маргарета по този начин и не приключва колежа, защото е изключена, поради обвинявания в интимни връзки с шефа на образователното заведение. Той резервира поста си, а момичето е изхвърлено на улицата.

Така на 18 години, Маргарета се мести в Хага. Тя стартира целеустремено да чете любовните разгласи във вестника, оповестени от самотни мъже. Така попада на една, пусната от капитан Рудолф Маклеод. Той е офицер от шотландски генезис в холандската колониална войска и е с цели 20 години по-възрастен от нея. Двамата се срещат за първи път в Райксмузеум в Амстердам, а шест дни по-късно афишират годежа си. Маргарета и Рудолф застават пред олтара на 11 декември 1895 година Съюзът им не е от щастливите. Точно противоположното, той е белязан с доста болежка.

Оказва се, че Рудолф е коцкар и алкохолик, само че също по този начин и мъж, постоянно, зависим на гнева си, който бие безмилостно брачната половинка си. Въпреки това двамата имат две деца – наследник Норман – Джон (р. 1897) и щерка Луис-Джийн (р. 1898), която на галено назовават Нон. Семейството следва разпределенията на бащата и в интервала 1897-1902 те живеят в Ява и Суматра. През 1899 година се случва ужасяваща покруса. Слуга, който е на работа при тях, отравя децата. Момичето едвам оцелява, само че брат й няма този шанс. Причината за този ужасяващ акт остава незнайна. През 1902 година семейство Маклеод се развеждат. Тъй като Маргарета не разполага със средства, нейният брачен партньор й лишава попечителството над щерка й и тя повече не я вижда.

 Margaretha Zelle alias Mata Hari

През 1905 година Маргарета заживява в Париж и с цел да си изкарва прехраната тя става екзотична танцьорка под името „ Лейди Маклеод “. Благодарение на богатото си въображение мургавия си външен тип, последователно тя съчинява цяла приказка към облика си. Подобно на принцеса Карабу, която сполучливо заблуждава британското висше общество през ХIX в., Маргарета пренаписва историята си и пленява висшите парижки кръгове. Тя стартира да се показва под псевдонима „ Мата Хари “. Словосъчетанието произлиза от индонезийския акцент малай и безусловно значи „ окото на деня “ или „ изгрев/ зора “.

Тя споделя по какъв начин е отгледана на остров Ява, където е отдадена в тайнствата на танците изпълнявани в локалните храмове от татко си, който бил прочут танцьор. Коронният й номер е „ танцът на седемте воала “, който най-после я оставя гола пред погледа на елитната аудитория. Именно подборът на публика е основен за триумфа на Мата Хари. Тя дава представления единствено в в частни салони пред защити дребни кръгове и. Тя не се принизява до бурлеската, а  твърди, че показва пред феновете заветен танц. Обикновено не се свени да демонстрира цялото си тяло голо с изключение на бюста, който постоянно остава прикрит, зад охолно бюстие, отрупано с камъни. В един случай тя даже излиза пред публиката полугола, възседнала бял кон.

До 1912 година Мата Хари се радва на изключителна известност. Тя не се лимитира с обществени изяви единствено в Париж, а гастролира в Берлин, Виена, Монте Карло и Милано. За да води изтънчен живот, тя разчита на издръжката на своите любовници, измежду които доминират юристи, политици и военни. Нейна уязвимост са последните или казано с нейни думи „ избирам да дремя с безпаричен офицер, в сравнение с с богат банкер. “ С годините славата й последователно понижава. Това се дължи главно на напредването на възрастта. В навечерието на Първата международна война (1914-1918) Париж притегля нови и нови красиви танцьорки, които са доста по-млади от Мата Хари. Въпреки това тя не отстъпва от ситуацията си и продължава главно да се устоя като държанка на високопоставени мъже.

 Mata-Hari_1910

Когато Голямата война избухва, аферите й са обществена загадка и притеглят вниманието на немските, френските и английските секрети служби. Още в самото начало на военния спор немския дипломат в Амстердам й предлага 20 000 франка (дн. 61 000 долара), с цел да открадне и да му даде тайните на фреската военна машина. Спорно е до каква степен тя приема поръчката. По-вероятно е да приема парите като отплата за изгубените си материални богатства, които са й конфискувани от германците при експлоадирането на войната. През 1916 година Мата Хари е към този момент на 40 година и е обект на следене от разнообразни шпионски организации. Именно тогава тя среща съветският капитан Владимир де Маслов. Двадесет и една годишният боен се оказва огромната й обич. Щастието им обаче не трае дълго, защото той е изпратен на фронта, където е тежко ранен и губи лявото си око.

Докато обичаният й се възвръща във Вител, тя търси помощта на старите си любовници, с цел да може да отиде при него. Един от тях я изпраща при Жорж Ладу, главата на френското разузнаване, който на собствен ред й предлага да стане разузнавач. Тя не му загатва, че по-рано е получила същото предложение от страна на германците. Изследователите считат, че това не се дължи на студен и прозорлив разум, а по-скоро на наивната й природа, че нейният сексапил и хубост може да я измъкне от всяка заплетена обстановка. Наградата, която й оферират е 1 млн. франка, както и опцията да се събере с Маслов и двамата да сключат брак.

За късото време, в което е вербувана от французите е много противоречиво дали тя действително се занимава със шпионаж. Когато рапортува тя не употребява кодове, а изпраща писмата си непосредствено до Ладу по елементарната поща или му звъни по телефона без да взима каквито и да е защитни ограничения. Също по този начин си води бележки за това с кого се среща, които също не са завоалирани. Самият Ладу също подхожда необичайно към новия си сътрудник, той не й дава съответни задания, нито й дава лист с имена на мъже, които да изкуши и от които да изкопчи значима информация. Тя стартира връзка с немски посланик и с полковник от френския легион. Събраната от тях информация за преместване на боеприпаси в Мароко тя предава непосредствено на Ладу.

 Mata_Hari_on_the_day_of_her_arrest_13-2-1917

Когато обаче се връща в Париж, Ладу освен отхвърля да я види, само че и твърди, че не е получил нито едно известие от нея. Мата Хари се оказва с намалели средства, без новини от своя шеф и без вести от своя обичан. На 12 февруари 1917 година е издадена заповед за нейното задържане по обвинявания в шпионаж в интерес на германците. Нейн обвинител е Пиер Бушардон, който е прочут с високия си морал и нетърпимост към аморалните дами.

От непокътнатите сведения излиза наяве, че по време на разпитите той не е криел своята ненавист към дами като Мата Хари. Хвърлят я в „ Сейнт Лазар “, който е прочут като един от най-ужасните затвори във Франция. Килиите са цялостни с бълхи и плъхове, липсват обикновени хигиенични условия като сапун, а особено на нея са отказани марки за писма, а срещите с юриста й – Едуар Клунет, който е някогашен нейн ухажор, са сведени до най-малко. На последвалият развой против нея са повдигнати над девет обвинявания. Твърди се, че тя е виновна за гибелта на френските бойци край Сома и също по този начин се къпе в мляко, до момента в който децата в страната гладуват. Порицана е за развратния си и разхитителен живот и даже самият Ладу дава показания против нея. Разкрита е и ангажимента й с немския дипломат от началото на войната. Обвиненията против нея са без съответни доказателства, само че присъдата е единомислеща – „ гибел “ и небрежно изпълнена.

Чак през последните години историята към нейните шпионски афери стартира да се разкрива. След като през 2017 година отварят архивите от делото, излиза наяве, че целият развой е нагласен и режисиран от Ладу. Той действително е бил шпионинът и е оголен дни след гибелта на Мата Хари. Още през цялото време той е желал да има проект „ Б “, при положение, че го заподозрат и съдбовната дама на Париж се оказва идеалната жертва. Той не я третира като сътрудник, а единствено събира уличаващи доказателства, в случай че един ден има потребност да ги употребява против нея. Така и става.

Макар цялостен живот да разчита на своите пленителни женски качества, най-после те се оказват това, което е погубва. Мата Хари не е великият двоен сътрудник, за какъвто я считат в продължение на десетилетия, а просто жена, която обича лукса и свободните полови връзки.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР