От древни времена се смята, че златото е по-ценно от

...
От древни времена се смята, че златото е по-ценно от
Коментари Харесай

Среброто по-ценно от златото?

От антични времена се счита, че златото е по-ценно от среброто, защото се среща много по-рядко в земната кора. В продължение на хиляди години и двата метала играят ролята на парично средство, като 1 грам злато се разменя приблизително за 15 грама сребро. През последните 100 години обаче среброто е мощно подценено, като все още цената му е почти 80 пъти по-ниска от тази на златото. Към края на септември т.г. една тройунция злато коства 1885 $, а същото количество сребро се заменя против 24 $.

Според Агенцията за геологически изследвания на Съединени американски щати (USGC) до момента в човешката история са били извлечени 1,74 млн. тона и 190 000 тона злато, което демонстрира, че добитото досега сребро е едвам 9 пъти повече. В същото време запасите от сребро, които към момента не са добити, възлизат на 560 000 тона към края на 2019 година Средногодишно се добиват почти 27 000 тона сребро, което значи, че с тези темпове на добиване в границите на идващите 20 години сребърните запаси ще бъдат изчерпани.

Важно е да се посочи, че „ запаси “ се отнася до количеството, което може и е стопански преференциално да се добива на актуалната цена, докато „ запаси “ съставляват количества, които не могат да бъдат добити заради стопански, екологически или механически аргументи.

е незаместим материал в промишлеността, заради своите физични свойства. Той е най-хубавият електро и топлопроводник, заради което интензивно се употребява в промишлености като електроника, медицина, роботика, произвеждане на акумулатори, фотоволтаични панели и други. Интересен факт е, че всяка година патентите, издавани за приложение на среброто като метал са повече от тези за приложението на всички останали метали, взети дружно.

Ето за какво над 50% от годишното ползване на сребро е за индустриални цели, а едвам 15% от него се рециклира. Същевременно 90% от добиваното злато се съхранява под формата на капиталови артикули и бижута. Това значи, че добитото количество злато е налично и нараства годишно, до момента в който среброто се употребява и изчерпва.

От всичко това следва неочакванията за мнозина, само че логически извод - при сегашните цени на двата метала среброто има голям капацитет, като капиталов актив. В днешно време съществуват голям брой благоприятни условия за вложение в сребро. Според създателите на, най-сигурният метод е да се влага в сребърни кюлчета и монети.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР