От древни времена медът се използва като храна и лекарство.

...
От древни времена медът се използва като храна и лекарство.
Коментари Харесай

10 изненадващи ползи от меда

От антични времена медът се употребява като храна и лекарство.
Той е доста богат на потребни растителни съединения и предлага няколко изгоди за здравето. Медът е изключително здравословен, когато се употребява вместо рафинирана захар, която е 100% празни калории.
10 изгоди за здравето от меда
1. Медът съдържа някои хранителни субстанции
Медът е сладка, гъста течност, създадена от пчели. Пчелите събират главно богатия на захар нектар на цветята - от средата си. Веднъж влезнали в пчелния кошер, те неведнъж употребяват, усвояват и регенерират нектара.
Крайният артикул е мед. Миризмата, цветът и усетът зависят от типовете посетени цветя.
Една супена лъжица мед (21 грама) съдържа 64 калории и 17 грама захар, в това число фруктоза, глюкоза, малтоза и захароза. Той не съдържа съвсем никакви фибри, мазнини или протеини.
2. Висококачественият мед е богат на антиоксиданти
Висококачественият мед съдържа доста значими антиоксиданти. Те включват органични киселини и фенолни съединения като флавоноиди.
Учените считат, че комбинацията от тези съединения придава на мед неговата антиоксидантна мощ. Интересното е, че две изследвания демонстрират, че медът от елда усилва антиоксидантната стойност на кръвта ни.
Антиоксидантите са свързани с понижен риск от инфаркти, инсулти и някои типове рак. Освен това те са потребни и за очите.
3. Медът е " по-малко неприятен " от захарта за диабетици
Има разнообразни отзиви дали диабетиците би трябвало да ядат мед. От една страна, той може да понижи няколко рискови фактора за сърдечни болести, постоянно срещани при хора с диабет вид 2.
Медът може да намали " неприятния " LDL холестерол, триглицеридите и възпалението, като в това време покачва " положителния " HDL холестерол.
Въпреки това, някои изследвания са открили, че медът също може да увеличи равнищата на кръвната захар. Въпреки че медът може да е малко по-добър от рафинираната захар за хората с диабет, той въпреки всичко би трябвало да се употребява с нараснало внимание.
4. Антиоксидантите в меда могат да оказват помощ за намаление на кръвното налягане
Кръвното налягане е значим рисков фактор за сърдечни болести и медът може да помогне за понижаването му.
Това е по този начин, тъй като съдържа антиоксидантни съединения, които са свързани с по-ниско кръвно налягане.
Проучвания както при плъхове, по този начин и при хора, демонстрират минимално понижаване на кръвното налягане от потреблението на мед.

5. Медът оказва помощ за възстановяване на холестерола
Високите равнища на LDL холестерол са мощен рисков фактор за сърдечни болести. Този вид холестерол играе съществена роля при атеросклерозата, натрупването на мазнини във вашите артерии, което може да докара до инфаркти и инсулти.
Интересното е, че няколко изследвания демонстрират, че медът може да усъвършенства равнищата на холестерола ви. Намалява общия и „ неприятен “ LDL холестерол, като в същото време покачва „ положителния “ HDL холестерол.
Едно изследване при 55 пациенти съпоставя меда с трапезната захар и открива, че медът предизвиква понижение на LDL с 5,8% и нарастване на 3,3% на HDL холестерола. Това също довело до загуба на тегло от 1,3%.
6. Медът може да намали триглицеридите
Повишените кръвни триглицериди са различен рисков фактор за сърдечни болести. Те са свързани и с инсулинова устойчивост, главен мотор на диабет вид 2.
Нивата на триглицеридите нормално се усилват при диета с високо наличие на захар и рафинирани въглехидрати.
Интересното е, че многочислените изследвания свързват постоянната консумация на мед с по-ниски равнища на триглицериди, изключително когато той се употребява за заменяне на захар.
7. Антиоксидантите в него са свързани с други удобни резултати върху здравето на сърцето
Mедът е богат източник на феноли и други антиоксидантни съединения. Много от тях са свързани с понижен риск от сърдечни болести.
Те могат да оказват помощ на артериите в сърцето ви да се разширят, увеличавайки притока на кръв към сърцето ви. Те могат също да оказват помощ за попречване на образуването на кръвни съсиреци, което може да докара до инфаркти и инсулти.
Освен това, едно изследване при плъхове сподели, че медът пази сърцето от оксидативен стрес.

8. Медът предизвиква заздравяването при изгаряния и рани
Локалното лекуване с мед се употребява за укрепване на рани и изгаряния още от Древен Египет и е постоянно срещано и през днешния ден.
Медът също е дейно лекуване на диабетични язви на стъпалото, които са съществени затруднения и могат да доведат до ампутация.
Изследователите считат, че лечебните сили на меда идват от неговите антибактериални и противовъзпалителни резултати, както и от способността му да подхранва близките тъкани.
9. Медът може да помогне за угнетяване на кашлицата при деца
Кашлицата е постоянно срещан проблем при деца с инфекции на горните дихателни пътища. Тези инфекции могат да повлияят на съня и качеството на живот както на децата, по този начин и на родителите.
Основните медикаменти за кашлица обаче не постоянно са ефикасни и могат да имат странични резултати. Интересното е, че медът може да бъде по-добър избор, а доказателствата сочат, че е доста ефикасен.
Въпреки това, медът в никакъв случай не би трябвало да се дава на деца под една година заради риск от ботулизъм.
10. Вкусен е, само че въпреки всичко е с високо наличие на калории и захар
Медът е вкусна, по-здравословна опция на захарта.
Не забравяйте да изберете висококачествена марка, тъй като някои по-нискокачествени може да се смесват със сироп.
Имайте поради, че медът би трябвало да се употребява единствено умерено, защото към момента е с високо наличие на калории и захар.
Ползите от меда са най-силно изразени, когато той замества различен, неестетичен подсладител.
Медът е просто " по-малко неприятен " подсладител от захарта и високофруктозния царевичен сироп.
източник: www.healthline.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР