От древна Гърция до сега дори в по-слабо развитите страни

...
От древна Гърция до сега дори в по-слабо развитите страни
Коментари Харесай

Медът е доста добро лечебно средство

От антична Гърция до в този момент даже в по-слабо развитите страни в Африка, медът е търсено лечебно средство за необятен набор от обстановки. Още Аристотел през 350 година прочие н. е. предлага потреблението на няколко разнообразни типове мед за лекуване на разнообразни болести. Въпреки че се употребява от доста време, едвам неотдавна лекарствените резултати на меда се обясняват по теоретичен метод.

Едно от най-важните качества на суровия мед е неговите антибактериални свойства. Той е изключително потребен при лекуване на изгаряния, пептични язви, гастроентерит и инфекции. Конкретно способността му да оказва помощ при инфекциите е изключително значима поради възходящата устойчивост на доста микроби към настоящите антибиотици.

 Tea tree, Leptospermum scoparium

Leptospermum scoparium или манука

Свойствата, които вършат меда толкоз мощен антибактериален сътрудник, са високият вискозитет, ниското рН, високата осмоларност и естествената му дарба да създава водороден пероксид.. Например, този от цветчетата на дървото манука е посочил, че потиска (инхибира) растежа на повече типове бактерии, в сравнение с медовете от други растения. Тъй като е известно, че другите типове мед имат разнообразни антибактериални благоприятни условия, в този момент те се класифицира с „ инхибиторен фактор “, след оценка на успеваемост им.

Медът потиска растежа на бактериите, като го стопира на клетъчно равнище. Стафилококите са едни от най-често срещаните замърсители в раните и се оказват едни от най-трудните за ликвидиране. Много типове от тази бактерия са станали резистентни към метицилин, който е един от най-често срещаните антибиотици. Когато тези бактерии се скупчат, те образуват преграда, известна като биофилм, през които актуалните антибиотици навлизат доста мъчно. Медът, въпреки това, наподобява пречи на тези биофилми изобщо да се образуват. Ако пък биофилмът към този момент е формиран, потвърдено е, че медът към момента може да убие до 85% от микробите. Причината за това наподобява е, че той пречи на бактериите да се вкопчат в човешкия фибронектин, което е протеин на повърхността на всяка развалена клетка.

 Honey comb

Медът също по този начин има и ензим, глюкозо-оксидаза, който създава водороден пероксид, изключително по време на стадиите на зреене, като производството стопира, откакто рН спадне под несъмнено равнище – по този начин изцяло узрелият мед има много ниско равнище на водороден пероксид. Ако обаче разтворим меда във вода, интензивността на този ензим се усилва до 50 000 пъти, което го прави доста ефикасен антисептик с постепенно освобождение. Този резултат на „ постепенно освобождение “ е изключително потребен, защото не поврежда хубавичко тъкан, както прави високата доза водороден пероксид. Тези постепенно освобождаващи се ниски дози убиват единствено микробите като в същото време оставят хубавичко тъкан невредима. С този разтвор, в случай че е вярно изработен, могат да се лекуват даже очни инфекции.

В доста случаи обаче разреждането на меда ще отстрани доста от другите антибактериални свойства – по тази причина нормално е по-добре да се употребява чист мед, а не разводнен, тъй като по този начин се трансформира неговото pH. Ако решите да го приемате с водичка или друга течност, тогава равнищата му на pH ще се покачат до степен по този начин, че няма да попречи на растежа на микробите и ще би трябвало да разчитате повече на увеличеното произвеждане на водороден прекис, с цел да се оправи зараза.

И най-после, медът нормално има обезболяващ резултат при изгаряния и открити рани, защото предотвратява навлизането на въздух в раната. Освен това е потвърдено, че понижава белезите, тъй като подтиква регенерирането на кожата. Друго огромно преимущество от потреблението на мед за лекуване на неща като изгаряния и порязвания е, че превръзката, употребена след нанасянето на меда, няма да залепне непосредствено за раната.

Медът работи толкоз добре като антимикробно средство, че даже надминава синтетичните препарати в някои научни проучвания. Например, едно изследване, което съпоставя приложението на мед с нормално средство за лекуване на изгаряне (сребърен сулфадиазин), демонстрира, че от пациентите с изгаряния, 90% от лекуваните с мед са били изцяло чисти от микроби след 7 дни. От пациентите, лекувани със сребърния сулфадиазин, 84% освен са имали позитивни признаци на бактерии, само че и всички са показали трайни признаци на зараза. Проучването заключава, че медът стерилизира раните за по-малко време, понижава вероятността от белези след изгаряне и фрапантно ускорява цялостното укрепване в съпоставяне със сулфадиазина.

Глобалният пазар на медикаменти за рани, който е 6 милиарда $, дружно с непрестанно възходящата устойчивост на другите микробни варианти към елементарните медикаменти, основани на метицилина, без подозрение е мощен мотиватор за създаването на синтетична опция на меда. Д-р Петър Молан е основал материал, сходен на каучук, за който твърди, че имитира всички преимущества на меда от манука, само че без главния минус – че е леплив.

Медът стартира да се употребява в професионалната медицина и в друга сфера – отделението за рак в детската клиника на университета в Бон в Германия. Там употребяват нещо, наречено медимед, което в действителност е просто недопечен мед, който се подлага на постоянни проби за надзор на качеството. Пациентите с рак са изключително уязвими от инфекции и други затруднения поради лекуването си, което потиска естествената дарба на тялото да заздравява рани. Както доктор Саймън, който работи там, споделя: „ “ Докторите са разкрили, е, че използването на мед кара „ мъртвата тъкан [да бъде] отхвърлена по-бързо и по този начин раните заздравяват по-скоро… Нещо повече, промяната на превръзките е по-малко мъчителна, защото те се махат по-лесно. Дори рани, които редовно не заздравяват години наред, могат да се подобрят по нашия способ с медимеда – и това постоянно се случва в границите на няколко седмици. “ Медът също по този начин понижава неприятната миризма, която могат да провокират някои рани.

Трябва да ви обърнем внимание, че медът в магазина нормално е мощно обработен и вследствие на това губи огромна част от успеваемостта си за медицински цели. Когато употребявате мед като лекарствено средство, той постоянно би трябвало да е недопечен и непреработен.

Също по този начин, ние не сме доктори. Консултирайте се с същински доктори преди да вършиме каквото и да е.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР