От ДПС ще сезират прокуратурата за свързаност на 13 дружества

...
От ДПС ще сезират прокуратурата за свързаност на 13 дружества
Коментари Харесай

ДПС иска прокуратурата да провери 13 енергийни дружества, свързани с Иво Прокопиев

От Движение за права и свободи ще сезират прокуратурата за съгласуваност на 13 сдружения с предприемача Иво Прокопиев, посредством които съгласно тях е печелил от продажба на електрическа енергия

Движение за права и свободи желаят да получат отговори от държавното обвиняване по две тематики: дали има данъчно облагане и укриване на облаги, оповестиха от придвижването.

„ От обществените регистри установихме, че има 13 сдружения, които имат съгласуваност с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев. Също по този начин е видно отново от обществените регистри, най-много от годишните финансови доклади и всичко друго, което Агенцията за стабилно и енергийно контролиране разгласява, че „ по време на тиранията на Движение за права и свободи в институциите и в регулаторите “, по негови думи (Иво Прокопиев - б.р.), от 2010 година насам тези 13 сдружения взимат средногодишно по 50 милиона лв. награди “, сподели депутатът от Движение за права и свободи Станислав Анастасов.

„ Тоест от 2010 до 2021 година, когато размерът им беше неизменен, тези 13 сдружения, свързани с Прокопиев, са прибрали от „ Фонд сигурност на електроенергийната система “ малко над половин милиард лв. “, уточни още той.

Колко още пари правили сдруженията за произвеждане и продажба на ток - от Движение за права и свободи могли единствено да гадаят.

Йордан Цонев уточни, че от разбора на обществените данни са забелязали, че има много покупко-продажби, които производители на ток - фотоволтаици подписват с търговци на ток, които след това продават тока на борсата. „ Поради сложността на схемата, не може да се откри с огромна акуратност има ли съгласуваност сред избрани сдружения, които са производители и сдруженията, които продават, търговци на ток. Ние ще сезираме прокуратурата по тази тематика с тези сдружения и със подозренията ни по отношение на съгласуваност на други сдружения с офшорни компании “, означи депутатът.

Едната е, че най- евентуално става дума за отбягване на данъчно облагане при покупко-продажбите сред свързани лица, когато тази съгласуваност е укрита.

„ Втората тематика е укриване на облаги, тъй като във финансовите доклади на огромна част от сдруженията има сензитивна разлика сред заявена облага и доходи, и това не може да го откри различен, с изключение на способените органи “, посочи Цонев.

Преди дни пък предприемачът Иво Прокопиев съобщи, че завежда каузи за клюка против четирима депутати от Движение за права и свободи - Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов.

Според Прокопиев е срамно народни представители да се крият зад депутатския си имунитет и да употребяват парламентарната естрада и достъпа до националните медии за разпространението на „ клюки и явни неистини “.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР