От Доналд Тръмп и Белия дом, до Путин, Ердоган и

...
От Доналд Тръмп и Белия дом, до Путин, Ердоган и
Коментари Харесай

Борисов към Вучич: Аз съм едно малко премиерче. Правим всичко, за да сте доволни

”От Доналд Тръмп и Белия дом, до Путин, Ердоган и Вучич - единствено президенти. И аз едно малко премиерче в средата. Правим всичко да сте удовлетворени ”.
Това съобщи българският министър-председател Бойко Борисов пред сръбския президент Александър Вучич, с цел да увери президента на западната ни съседка, че градежът на “Балкански поток” дава отговор на всички условия и законови правила.

" Като тръгнеш от Белград и в Бургас на вечеря. А ние, както обичат да вървят в Белград на механа... и на спектакъл обичат да вървят, освен на механа ", изясни преимуществата на ново трасе, свързващо България със сръбската столица Борисов на борда на хеликоптера.

И напомни - другите автомагистрали - " Тракия " и " Марица ", работят, тъй че и до Истанбул може да се пътува, и до Слънчев бряг, а " Хемус " се строи, тъй че и до Варна, като стане подготвена.

Магистрала " Европа “ е част от Европейския транспортен кулоар №10. Трасето на „ Европа “ сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км. Строителството е разграничено е на три елементи: 17-километровата права сред Драгоман и Сливница, 14,5 км сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и Драгоман и 16,16 км от Сливница до връзката със Северната скоростна дъга.

Най-сериозен е напредъкът при построяването на трасето сред Драгоман и Сливница. Строителните действия започнаха през май предходната година, само че защото на обекта се работи с цялостна готовност без значение от ограниченията против COVID-19, чака се строителството да завърши по-рано – в края на годината, вместо през 2021 година, какъвто е заложеният период в контракта.

Днес президентът на Сърбия дойде на посещаване по покана на премиера Борисов. По стратегия двамата имат двустранна среща, следват инспекции по въздух напредъка по построяването на Автомагистрала „ Европа “ и „ Балкански поток “ - два плана от извънредно значение за инфраструктурното и енергийното съдействието както сред България и Сърбия, по този начин и за района и Европа, акцентират от Министерски съвет.

Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура е измежду предпочитаните тематики в двустранните връзки сред България и Сърбия. В началото на ноември предходната година министър председателят Борисов одобри поканата на президента Вучич и взе участие в формалното разкриване на новоизградения автомагистрален сектор по Коридор № 10 от българската граница до Ниш, Сърбия. Борисов и Вучич разговаряха по предпочитаните за двете страни тематики и по време на срещата им през януари тази година в Истанбул, където участваха в церемонията по откриването на газопровода „ Турски поток “, припомниха през днешния ден във връзка визитата от пресслужбата на Министерския съвет.

За цялостната реализация на “Балкански поток” ще бъдат построени две компресорни станции, с цел да се увеличи налягането по трасето. Това ще даде опция газът да се движи във всички направления - както съветският, по този начин и този от газовата връзка с Гърция от терминала в Александруполис.

Газопроводът ще води съветския природен газ до Сърбия, от там до Унгария и Австрия. На сръбска територия са положени над 400 км от газопровода. 20 милиарда куб. м. е потенциалът на " Балкански поток " на вход от Турция. На излаз към Сърбия ще е близо 13 милиарда куб. м.

България е районен стратегически газоразпределителен център на Балканите. Тук ще идва газ от доста страни, а това е...
Posted by Boyko Borissov on Monday, June 1, 2020

“Балкански поток “ е измежду предпочитаните планове за българското държавно управление. С неговата реализацията се цели повишение...
Posted by Boyko Borissov on Monday, June 1, 2020
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР