„От докладите за състоянието за българската отбрана през последните няколко

...
„От докладите за състоянието за българската отбрана през последните няколко
Коментари Харесай

Николай Цонков: Българската армия марширува на едно място

„ От отчетите за положението за българската защита през последните няколко години се вижда, че българската войска марширува на едно място. Състоянието на българската войска явно не се усъвършенства. " Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Николай Цонков от трибуната на Народното събрание.
Той разяснява, че са почнали плановете за рационализация, които и Българска социалистическа партия поддържа, само че без тях се вижда, че растежът в разноските за защита е единствено 0,11%. „ На фона на тези данни ръководещите не престават да се хвалят, че армията се развива. ", означи Цонков.
„ И в последния отчет за положението на армията не се следи прогрес. Българска социалистическа партия желае българската войска да е съвременна, оборудвана и да е в цялостен персонален състав. За страдание обстоятелствата демонстрират друга картина ", разяснява Николай Цонков.
Социалистът разясни, че отчетът за положението на защитата и въоръжените сили не е задоволително добре структуриран. „ Той наподобява на машинален общ брой от данни. Нужно е да засилим аналитичната работа, както и да забележим вероятностите за развиване. ", приключи Николай Цонков.

Кольо Милев: Закупуването на самолетите F-16 не е опрощение за забавянето на модернизацията на сухопътните и военноморските сили

„ Докладът за положението на защитата и въоръжените сили за 2019 година е структуриран съгласно решенията на държавното управление и вижданията на Министерството на защитата за политиките, които то води през миналата година. Похвално е, че по форма и наличие се пробва да се обхване цялата активност на МО и всичко положително, което се е случило, само че имаме съображения - в отчета, с изключение на фактологичната конюнктура, липсват и вижданията за бъдещето ". Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Кольо Милев от парламентарната естрада.
Според него е притеснително, че за последните 5 години дамите в армията са се нараснали от 14,8% на 16% - едвам с 1%. По неговите думи, въпреки че се съблюдава резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за равнопоставеност на дамите, въпреки всичко армията продължава да дава повече опция за изява на мъжете, изключително на властовите длъжности.
Кампанията „ Бъди боец " изигра своята роля с визитата си в 31 града и това спомогна да се резервира некомплектът, а не да се понижи ", означи Милев.
„ В отчета се отделя огромно внимание на модернизацията и закупуването на прословутите 8 самолета F-16, за които се наложи Народното събрание да усили двойно отпуснатите средства и по този начин се усили двойно бюджетът за защита. Достигна се 3,14% от Брутният вътрешен продукт за защита, което повече през идващите години няма да се доближи. Това е казус и не е опрощение, че се позволи закъснение на модернизацията на сухопътните войски и военноморските сили. Защо същото не се направи и за тях? ", попита от трибуната Кольо Милев.

Таско Ерменков: Отдавна настояваме за стратегически обзор на защитата, ръководещите чак в този момент схванаха, че е нужен
„ От опозицията, от дълго време, още от първия ден на това Народно заседание, поставихме въпроса за нуждата от стратегически обзор на защитата, а ръководещото болшинство тогава внезапно се противопоставяше на това. Едва на третата година стана ясно, че стратегическият обзор е ужасно нужен за развиването на Българската войска, тъй като той дефинира цялостната рамка - какво и по какъв начин би трябвало да се прави, къде сме в този момент и къде ще бъдем на следващия ден. Докладът за положението на армията и въоръжените сили е една моментна фотография, един детайл от мозайка, който е без отношение към другите детайли от мозайката, тъй като не знаем каква тъкмо картина желаеме и какво желаеме да реализираме ". Това сподели Таско Ерменков, депутат от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ", от парламентарната естрада.
„ Без да знаем упоритостите и какво тъкмо би трябвало да се реализира, няма по какъв начин да знаем дали има недокомплект, недофинансиране, дали страната дава повече или по-малко средства. Това липсва в този отчет - обективната оценка - какво ни липсва, с цел да извършват въоръжените сили своята нужна активност ", акцентира той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР