От доклад на ООН за нуждата от незабавен социално-икономически отговор

...
От доклад на ООН за нуждата от незабавен социално-икономически отговор
Коментари Харесай

Вървим към исторически нива на безработица и бедност

От отчет на Организация на обединените нации за потребността от неотложен социално-икономически отговор на COVID-19

Кризата COVID-19 хвърля международната стопанска система в криза с исторически нива на безработицата и бедността. През второто тримесечие на 2020 година рецесията може да докара до спад от 195 милиона единствено на работещите на цялостен работен ден в света. Ето за какво тази пандемия е рецесия също на работните места и поминъка, която заплашва развиването. Малките и междинните предприятия (МСП), селскостопанските служащи, самонаетите, почасово работещите, бежанците и мигрантите са ударени най-силно. Силно наранени са и работните места в бранша на услугите, в това число културата и туризма.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Глобалната икономическа криза ще се отрази на световното придвижване на хора и по този метод ще засегне доста страните с висока степен на миграция и огромен дял на паричните потоци от нея по отношение на техния Брутният вътрешен продукт.

Най-уязвими ще са заетите в сивата стопанска система, представляващи 60 % от световна работна мощ. Те нямат или са с стеснен достъп до обществена отбрана, нямат икономическата сигурност да са в отпуск по болест и да се лекуват, в случай че се постанова, с цел да се оправят в изискванията на карантина. Близо 200 млн. души може да останат без работа през второто тримесечие на годината.

Новите бизнес модели с ексцентрични форми на претовареност също са склонни да понижат отбраната на служащите.Това основава риск от възходящо посивяване и откроява нуждата от предефиниране на системите за обществена отбрана. Те би трябвало да подсигуряват универсално покритие на съществени детайли, свързани с естествената трудова активност.

Икономическото възобновяване е обвързвано със отбрана на работните места и служащите, обезпечаване на работа, както и отбрана на индустриалните активи, единици и мрежи по време на рецесията. Продължаващото действие на дребните и междинните предприятия и производители през целия интервал е жизненоважно за обезпечаването на храни и други съществени артикули и услуги. Политическите решения в доста браншове би трябвало да са ориентирани освен към намаляване на неподходящите резултати от рецесията, само че и към предотвратяването на трайни спирания и загуби на работа.

Подпомагането на приходите и заетостта на служащите би трябвало да бъде главен детайл в пакетите от ограничения за поддръжка дружно с насърчаването на естествените действия. Тези политически дейности, основани на обществения разговор, биха били от решаващо значение за попречване на разрушителните резултати от всеобщата безработица и обвързваните с нея екзистенциални закани, а оттова - вълнения, принуждение и ерозия на доверието в институциите и държавните управления.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР