От догодина Здравната каса ще реимбурсира 1500 сензора за проследяване

...
От догодина Здравната каса ще реимбурсира 1500 сензора за проследяване
Коментари Харесай

Здравната каса реимбурсира 1500 сензора за кръвна захар


От следващата година Здравната каса ще реимбурсира 1500 датчика за следене на кръвната захар.Това заяви проф. Мая Константинова, детски ендокринолог на полемика за положителния надзор при диабета. От няколко години Здравната каса реимбурсира и инсулиновите помпи за диабетно болните.

С решението в новия бюджет да се заплащат от касата и 1500 датчика, следващата година ще се даде опция за по-добър надзор на кръвната захар. Сензорите дават опция за непрестанно следене на кръвната захар за разлика от еднократното отчитане на глюкозата в кръвта. Те ще дават динамична информация за скоростта, посоката и наклонността към по-високи или по-ниски равнища на глюкозата в действително време. В България към момента няма компания, която да внася датчиците, само че с реимбурсирането от следващата година казусът би следвало да отпадне, считат ендокринолозите.

Здравната каса ще ги дава по избрани критерии на пациентите - възраст, надзор на диабета и затруднения, показва проф. Константинова: "Да се дава не цялото количество на годишна база, а може би по един-два на месец, с цел да може въпреки всичко да се употребява от по-голяма част от нашите пациенти ". Репортажа можете да чуете от звуковия файл.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР