От догодина ще има увеличение около 20% за учителските заплати.

...
От догодина ще има увеличение около 20% за учителските заплати.
Коментари Харесай

От 2019 г. учителската заплата става 1300 лв.

От следващата година ще има нарастване към 20% за учителските заплати. Средната брутна заплата ще бъде 1300 лева Това заяви в „ Тази заран “ по бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев, написа " Факти.бг ". 

" Има заложени 330 милиона за поетапно повдигане до 50% на възнагражденията до края на мандата на държавното управление. Очаква се заплатите да доближат до 1500 лева В момента най-големият проблем е дефицитът на учители по физика и математика ", сподели министърът. В момента минималната заплата за преподавател е 760 лева, а междинната възраст е към 50 години и обгръща най-големите възрастови групи. Това постанова ангажирането на учители в пенсионна възраст.

По мотив наближаването на 15 септември министърът заяви, че сега текат 850 ремонта, а над 500 учебни заведения ще бъдат актуализирани в идващите две години. Първокласниците ще бъдат близо 60 хиляди
Вълчев разяснява и рецесията в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който желае да излезе отвън структурата на Българска академия на науките.

" Надявам се да няма спиране на активността, макар че " желаят бракоразвод ", сподели Вълчев. В момента седем секторни министерства употребяват данните на института.

" Около 15 милиона бяха планувани за научна активност, само че 10% са стигнали до Национален институт по метеорология и хидрология. Това е по този начин, тъй като се регистрира най-вече научната активност, а Национален институт по метеорология и хидрология не е типичният теоретичен институт ", даде образец Велчев. Той съобщи, че за идната година ще се търси автономия в границите на Българска академия на науките.

По време на идващото съвещание на държавното управление ще се гласоподават спомагателни средства. За Българска академия на науките ще бъдат отпуснати половината от плануваните 65 млн. лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР