От добро желание и от недобро познаване на институцията на

...
От добро желание и от недобро познаване на институцията на
Коментари Харесай

Цветан Симеонов: В писмото на БТПП не е поискано формажор за цялата икономика

" От положително предпочитание и от недобро познаване на институцията на форсмажора се стигна до престарание за това на всички да се даде опция да се възползват от него. Някои от членовете на държавното управление нямат дълъг опит в икономическата сфера и макар желанието им да оказват помощ на бизнеса, е добре да приказват с бизнеса преди да се приложат някои ограничения. Самата Корнелия Нинова, евентуално под действието на писмото от БТПП, се опита да бъде по-католик от папата ", сподели пред БНР Цветан Симеонов, ръководител на Българската търговско-промишлена палата.

Той посочи, че в писмото на БТПП от 8 март до премиера Кирил Петков, министъра на стопанската система и министъра на външните работи не е поискано за цялата стопанска система да се разгласи форсмажор:

" При този институт би трябвало да се разграничават два детайла. Единият е самата непреодолима мощ или форсмажорно събитие и другият - документ, който удостоверява доколко едно такова събитие е засегнало съответните договорни връзки. Няма такава процедура за цялата стопанска система да се афишира форсмажор ".

Симеонов напомни, че стотици документи за форсмажор са били издадени след 2020 година въз основата на заповедите на министъра на опазването на здравето (във връзка с пандемията от Covid-19).

Според ръководителя на БТПП информацията, обвързвана с икономическите наказания против Русия поради войната, която тя води в Украйна, би трябвало да бъде публично налична за българския бизнес и то на български език:

" Може би към този момент някъде се прави в Европейски Съюз и тъй като българският език е важащ за общността, най-малко един линк може да се сложи на уеб страницата на държавното управление. През каналите на БТПП най-малко до към 8000 компании ще стигне тази информация ".

Цветан Симеонов беше безапелационен, че БТПП няма по какъв начин да издаде документ за форсмажор, в случай че даденият контракт планува осъществяване в интервал, който е бил " преди оповестяването на военното състояние в Украйна ".

" Държавата демонстрира угриженост за украинските бежанци, ние (БТПП) събрахме информация от компаниите и съм сигурен, че бягащите от войната в Украйна имат всички предпоставки да се впишат в българската икономическа среда. И бизнесът ще бъде удовлетворен, тъй като няколко години преди рецесията, работещите в България украинци демонстрираха, че могат да работят добре, демонстрираха положителни качества.

Това ще даде добър подтик на стопанската система ни, тъй като бизнесмените в България ще могат да разпрострат добре концепциите си, когато не тегне над главата им казусът с неналичието на работна ръка ", разяснява Симеонов.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР