От днес започват проверки за специално място за български стоки,

...
От днес започват проверки за специално място за български стоки,
Коментари Харесай

Десислава Танева: Започват проверки за български стоки в хранителните веригите

От през днешния ден стартират инспекции за особено място за български артикули, локално произвеждане, в комерсиалните вериги. За всичко мога да дам противоположна теза – не фаворизираме безусловно никого, не постановяваме никакви ограничавания, не забраняваме, каквато и да било търговия, от която и да било страна. Всичко е направено за равнопоставеност на българския производител.
Това съобщи пред бТВ земеделският министър Десислава Танева по отношение на новия Закон за храните и предизвестието от Европейската комисия, че България дискриминира вносните хранително артикули с новото обвързване веригите да отделят място за локални артикули.

" Аз желаех това да стане на доброволна основа, само че се наложи да стане с разпоредба “, съобщи министърът на земеделието.

„ Най-важната смяна в закона е, че те ще даде сигурност на потребителя в това, което купува като качество и сигурност, че етикетът дава отговор на наличието на продукта. Санкциите са повишени няколко пъти. Ако до момента за заблуждение в етикетирането санкцията е била от 250 до 500 лева, в този момент става от 2000 до 5000 лева “, разгласи министърът.

Законът дава опция българският производител да сложи етикет – да го брандира, че продукта е създаден в България. Въвежда се регистрация на бусовете, които доставят и транспортират храни с скотски генезис и хлебни произведения. Това ще подсигурява запазването качеството на храната, която отива до крайния консуматор, посочи Танева.

Тя призна, че за онлайн търговията законодателството много е закъсняло.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР