От днес започва Великият пост (Великденски пост) или Света Четиридесетница.

...
От днес започва Великият пост (Великденски пост) или Света Четиридесетница.
Коментари Харесай

Днес е Чист понеделник! Започват 7 седмици на големи изпитания за духа и тялото, спазват се строги забрани

От през днешния ден стартира Великият пост (Великденски пост) или Света Четиридесетница. Той стартира седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, тъй като трае 40 дни, само че с него се съединява и седмицата на Христовите премеждия, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, изключително неговите премеждия, гибел и заравяне. Затова тя се назовава Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.
Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за неприятните си действия, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.
Постите са свързани със схващането за греховността на хората и преходността на земния живот. Те съставляват самоограничение от приложимост на блажни храни - месо, яйца, мляко и млечни творби. Започват със Заговезни и приключват с причастие.
През целия пост риба се позволява два пъти - на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се прекратява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна - и на мляко, млечни артикули и риба, и постът продължава по този начин:
През първата седмица, от понеделник до събота в това число, се съблюдава непоколебим пост - растителна храна без олио и вино. В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.
През втората седмица в сряда и петък е непоколебим пост. В събота и неделя е разрешено олио и вино. На Благовещение се позволява и риба.
В третата седмица, наречена Кръстопоклонна, от понеделник до петък в това число е непоколебим пост, събота и неделя - олио и вино.
По време на четвъртата, петата и шестата седмица се съблюдават постите, както през втората - в сряда и петък е непоколебим пост, а в събота и неделя - олио и вино. В съботата на шестата седмица, Връбница, може да се яде риба, хайвер или други безгръбначни животни.
И през Страстната седмица, от понеделник до събота в това число, постът е непоколебим. Ако здравето разрешава, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.
Великият пост е открит в памет на 40-дневния пост на Исус Христос, с цел да могат в същото време християните да се разкаят и очистят душите и телата си и по подобен метод да се подготвят почтено за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР