От днес започва умъртвяването на животните от свинекомплекса в село

...
От днес започва умъртвяването на животните от свинекомплекса в село
Коментари Харесай

Започват евтаназията на прасетата във фермата в Голямо Враново

От през днешния ден стартира умъртвяването на животните от свинекомплекса в село Голямо Враново. Това заяви шефът на Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) в Русе доктор Георги Дяков по време на съвещание на епизоотичната комисия, съобщи БГНЕС.

Очаква се най-рано във вторник, 6 август, да завърши евтаназията на прасетата в индустриалните ферми в Николово и Бръшлен.

Въпреки ограниченията, от сряда има ново огнище на африканска чума в региона, този път в град Бяла, която попада в 10-километровата зона за контрол към село Пет кладенци, където бяха доказани случаи на заболяването още на 16 юли. Там става дума за 8 обекта, като 2 от тях са регистрирани, а останалите 6 са от вид „ заден двор “, с към 140 животни, които ще бъдат умъртвени.

От ОДБХ обявиха, че към този момент няма да потеглят по частните стопанства да ревизират дали към момента има незаклани свине, защото в този момент акцентът е върху преодоляване на огнищата и оптимално бързо привършване на дейностите по евтаназия на животните, с цел да не се разраства епидемията.

Проверките ще бъдат осъществени незабавно щом това е допустимо, изясни доктор Дяков.

Според него, хората по обитаемоте места в региона не вярвали, че има чума, до момента в който не видят с очите си, само че когато се убедят, към този момент е прекомерно късно.

От огромните свинекомплекси в региона, единствено този в село Юделник до момента съумява да се опази от болестта, като през днешния ден се чака да излязат взетите и изпратени за проучване проби от няколко умрели животни. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР