От днес започва търговията на Основен пазар BSE, Сегмент акции

...
От днес започва търговията на Основен пазар BSE, Сегмент акции
Коментари Харесай

Новите акции на Северкооп Гъмза холдинг стъпват на борсата

От през днешния ден стартира търговията на Основен пазар BSE, Сегмент акции "Standard "с следваща емисия акции, издадена от "Северкооп Гъмза холдинг " АД, оповестиха от борсовия оператор.

Комисията за финансов контрол вписа книжата, в регистъра на обществените сдружения и други емитенти на скъпи бумаги, воден от регулатора, на 3 октомври, а седмица по-късно "БФБ-София " позволи емисията за търговия. Тя е в размер на 2 673 899 броя елементарни, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 2 лв. всяка. Тя е вследствие на увеличение на капитала на сдружението от 5 347 798 лв. на 10 695 596 лв..

През юли от "Северокооп - Гъмза холдинг " АД оповестиха, че възнамеряват да издадат и емисия обезпечени корпоративни облигации, като общата емисионна стойност на облигационния заем е 20 млн. лв.. Срокът на заема е осем години при рента от 5%, а лихвеното заплащане ще се прави на всеки шест месеца. Средствата от облигационната емисия ще бъдат употребявани от "Северкооп - Гъмза холдинг " за придобиване на дялови участия в дъщерни и асоциирани предприятия, структуриране на диверсифициран капиталов портфейл от финансови принадлежности, придобиване на вземания, вложения на паричните, финансовите и стоковите пазари, включително вложения в борсово търгувани артикули и производни деривативни принадлежности.

В момента "Северкооп - Гъмза холдинг " АД упражнява директен надзор посредством владеене на повече от половината капитал в две сдружения. "Имоти-С " АД, София е профилирано в интервенции с недвижими парцели, а холдингът управлява 95.71% от капитала му. Дружеството е цялостен приемник на дъщерните сдружения "Перун " АД и "Блатца " АД. "Устрем холдинг " АД, София прави вложения в региона на производството на железни произведения, вложения в електротехниката, в селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия. Компанията майка има 65.33% от акциите с право на глас.

Акциите на "Северкооп - Гъмза холдинг " АД от началото на годината нарастват от 1.53 лева до 3.58 лева за един брой при затваряне на борсовата търговия на 8 октомври.

През януари тази година в Търговския указател към Агенция по вписванията е отразена смяна в съвета на шефовете на някогашния приватизационен фонд. Заличени са досегашните членове на борда Господин Стоянов Динев, Камен Мариянов Михайлов и Йордан Йорданов Нотев и са вписани новите членове на Съвета на шефовете Явор Венциславов Ангелов, Александър Велиславов Тодоров и Десислава Будьонова Чакърова. Вписан е нов изпълнителен шеф на сдружението Явор Венциславов Ангелов, който ще съставлява сдружението.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР