От днес започва Страстната седмица. Наречена още Седмицата на страданията,

...
От днес започва Страстната седмица. Наречена още Седмицата на страданията,
Коментари Харесай

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

От през днешния ден стартира Страстната седмица. Наречена още " Седмицата на страданията ", тя е последната от земния живот на Иисус Христос.
Последната седмица на Великия пост църквата назовава Страстна седмица, тъй като тя е отдадена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския избавител Иисус Христос – неговите премеждия, кръстна гибел и заравяне.
Седмицата стартира с тържественото влизане на Спасителя в Йерусалим и приключва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се назовава Велик. Това е и последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се правят специфични служби от църквата. Според православния календар тази седмица приключва с Великден.
На старобългарски " пристрастеност " е " страдалчество ". По тази причина дните на Христовите премеждия от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до гибелта му са наречени " буйна седмица ". Приближавайки се към кулминационната точка на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наименуван Велик.
На Велики понеделник Иисус Христос влезнал в Йерусалимския храм и го намира цялостен с търговци. Божият наследник изгонил търговците, тъй като храмът е дом за молитва, а не пазарище. В Евангелието се приказва за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклинание над безплодната смокиня - знак на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.
Тази година седмицата преди Великден ще бъде друга поради ограниченията за ограничение разпространяването на болестта от ковид. По гледище на Светия Синод църквите остават отворени и в тях ще текат служби, само че миряните би трябвало да съблюдават отдалеченост от два метра и да носят защитни маски. Властите приканиха хората да заобикалят ходенето в храмовете, в случай че не е извънредно належащо.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР