От днес започва поставянето на новите екостикери на автомобилите до

...
От днес започва поставянето на новите екостикери на автомобилите до
Коментари Харесай

От днес започва поставянето на новите екостикери, ето какво се променя

 От през днешния ден стартира слагането на новите екостикери на колите до 3,5 тона. Той ще се получава след прекосяване на механически обзор.

Какво съставляват стикерите за екологичната група на автомобила?

Еко категорията ще бъде записана в чип, който ще е вграден в стикера за годишен механически обзор. Стикерът ще бъде подложен на предното стъкло на автомобила (в средата зад огледалото за задно виждане), а   не настрана както преди и ще важи до идващия механически обзор.

Информацията от стикера ще се прочита отдалечено. Екологичната група е друга от екологичната категория, избрана от производителя.

Стикерът ще се издава за леки и лекотоварни коли до 3.5 т. В стикера се съдържа цялостната информация от преминатия ГТП, само че тя ще бъде криптирана и за прилагане единствено от избрани служби.

Видимата информация е единствено за екологичната група и регистрационния номер на автомобила.

Това значи, че досегашният стикер за сполучливо преминат механически обзор на процедура ще отпадне.

Колко са екологичните групи?

Те са 5 на брой. Петата и най-високата се отнася за електрическите и хибридните коли. Останалите коли, които работят на бензин, дизел и разнообразни типове газ, са групирани в другите 4 групи.

Колите с най-високата, пета категория, няма да бъдат спирани от придвижване в дни на замърсен въздух. Ограничени ще бъдат колите от група – Евро 1 и Евро 2. В София ограничаването ще важи за централните елементи.

Ако автомобил с Евро 1 и Евро 2 премине при тези ограничавания ще получи санкция, за това, че е минал през централната част.

Нарушителите ще бъдат хващани с камери, които ще разчитат еко чипа от разстояние. В центъра на столицата са поставени 90 камери.

При коли с газови уредби, ще се регистрират отделяните нездравословни газове при работата на мотора на газ. Възможно е освен това замерване кола с ниска евро-категория да получи по-висока категория.

Как да получите стикер, в случай че към този момент сте минали ГТП?

Всеки, който сега записва автомобила си в Министерство на вътрешните работи и който ще посещава гр. София преди датата му за годишен обзор, ще може да се яви в пункт за механически прегледи. Там надлежно ще му бъдат направени замерванията и подложен стикера за екологична група.

От 12 януари 2022 година резултатите от измерванията в пунктовете за техническа редовност ще постъпват в системата на ИААА, и системата ще дефинира дали автомобилът е изправен и коя е екологичната норма.

По този метод ще бъдат прекъснати фиктивните прегледи. Тоест чиновниците на тези пунктове действително няма да дефинират дали автомобилът е изправен или не.

Каква роля играе еко стикера?

Отивайки до Европа с колата си, би трябвало да ревизирате дали вашият маршрут е през екологичната зона на Германия, да вземем за пример.

Попадайки в тази зона, не забравяйте да залепите специфичен екологичен еко стикер на предното стъкло – червен, жълт или зелен.

За да се усъвършенства качеството на въздуха в дадени региони с изключително излагане на фини прахови частици, като градски центрове, са нужни ограничавания на придвижването по някои съществени пътища в дадени градове.

Тези екологични зони могат да бъдат разпознати с пътни знаци и единствено транспортни средства с екологичен знак ще могат да се движат по него. Тези еко стикери се издават на транспортните средства, чиито параметри дават отговор на нормите за излъчвания, посочени в Европейския съюз.

Екологични класове на транспортните средства

Euro 1 стандарт – нездравословното влияние на изгорелите газове от автомобила. Стандартите, посочени в него, се отнасят единствено за коли, работещи на бензин. В Евро 1 е открито оптимално вероятното наличие на субстанции като азотен оксид, въглероден окис и въглеводороди в отработените газове. Тези ограничавания обаче не могат да бъдат наречени твърди.

Euro-2 стандарт – е идната версия на екологичния клас коли, която планува наличието на токсични субстанции в автомобилните газове да се понижи три пъти.

Euro 3 стандарт – е първият стандарт, на който дизеловите автомобили също би трябвало да дават отговор. Стандартите по отношение на количеството нездравословни примеси в отработените газове са станали още по-строги. Максималното наличие на такива субстанции спрямо предходното издание е намаляло с съвсем 40%.

Евро 4 стандарт – се употребява интензивно в европейските страни от 2005 година. Автомобилите, съответстващи на този екологичен клас, би трябвало да отделят с 40% по-малко нездравословни съединения в атмосферата, в сравнение с транспортни средства от клас Евро 3.

Euro 5 стандарт – е най-новото издание на екологичния стандарт. От 2008 година нормите на това издание станаха наложителни за камионите, а от 2009 година и за леките коли. В момента, във всички страни от Европейския съюз са позволени за продажба единствено коли от този клас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР