От днес започва нова кампания за безплатни очни прегледи на

...
От днес започва нова кампания за безплатни очни прегледи на
Коментари Харесай

Започва нова кампания за безплатни очни прегледи на децата от детските градини в община Казанлък

От през днешния ден стартира нова акция за безвъзмездни очни прегледи на децата от детските градини в община Казанлък.

Прегледите ще се правят по прелиминарен график от медицинските експерти в детските градини и ще продължат до пролетта през месец април 2023 година, в това число. Основната цел на акцията е предварителна защита на детското здраве и съответно скрининг на зрението в ранна детска възраст. Скринингът ще обхване всички деца от I-ва до  IV-та възрастова група, посещаващи детските градини в града и в обитаемоте места на общината. Ще се изисква заявено документално единодушие на родителите.

Прегледът на очи с мобилния уред /рефрактометър/ Plusoptix S12C може да даде рекомендация за обзор при експерт при признаци като  мързеливо око, далекогледство, късогледство, замъглено зрение, неравномерно отражение, разграничение в размера на зениците, кривогледство и др.  Важно е да се обърне внимание, че мързеливото око предстои на лекуване в ранна детска възраст и колкото по-рано се открие, толкоз по-голям е шансът за лекуване.

Модерният уред за очни прегледи беше закупен от Община Казанлък при започване на 2022 година във връзка със заложените действия в Общинската стратегия за протекция на детето 2022 г.  – Приоритет III “Подобряване здравето на децата “.  

Първата акция за безвъзмездни очни прегледи се организира през месец май тази година. Тогава поетапно във всички градини и техните филиали се организираха безвъзмездни очни прегледи на 300 деца от IV-та възрастова група.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР