От днес започва кандидатстването към Агенцията по заетостта за изплащане

...
От днес започва кандидатстването към Агенцията по заетостта за изплащане
Коментари Харесай

Започва кандидатстването към Агенцията по заетостта за изплащане на компенсации по схемата 60/40

От през днешния ден стартира кандидатстването към Агенцията по заетостта за погашение на обезщетения на работодатели по схемата " 60/40 " за опазване на работните места в предприятията, които са директно наранени от заповедта на министъра на опазването на здравето, оповестиха от общественото министерство.

Те са от секторите " Търговия на дребно " (без търговия с коли и мотоциклети), " Сухопътен превоз ", " Пътнически и въздушен превоз ", " Хотелиерство ", " Ресторантьорство ", " Питейна активност ", " Киносалони ", " Туристическа активност ", " Артистична и креативна активност ", " Предучилищна и учебна активност " - в частта за частните детски градини, и " Спорт ". Заетите в тях са 289 000 души.

От сряда по признатото от Министерския съвет разпореждане потребност от поддръжка ще могат да декларират и фирмите от всички останали браншове без " Селско, горско и рибно стопанство ", " Финансови и застрахователни действия ", " Държавно ръководство ", " Образование ", " Хуманно опазване на здравето и обществена работа ", " Дейности на семейства като работодатели, недиференцирани действия на семейства по произвеждане на артикули и услуги за лично ползване ", както и " Дейности на екстериториални организации и служби ". Кандидатстващите работодатели от тази група би трябвало да заявяват понижаване на приходите от продажби с най-малко 20 %.

За учредените преди 1 март 2019 година - с не по-малко от 20% през месеца, предшестващ месеца на подаване на заявката за погашение на обезщетения, по отношение на същия месец на миналата календарна година. За учредените след 1 март 2019 година - с не по-малко от 20% през месеца, предшестващ месеца на подаване на заявката за погашение на обезщетения, по отношение на усреднените доходи за януари и февруари 2020 година

Ще се изисква и лист на служащите, на които ще бъдат покривани част от възнагражденията от страната. Срокът за разглеждане на документите ще е до седем работни дни от датата на подаване.

Допустимо е работодателите да аплайват за част от чиновниците си, както и за интервал, по-малък от три месеца. Задължително изискване е трудовите правни отношения на служащите да са подписани преди оповестяването на изключителното състояние - 13 март.

Размерът на компенсацията е 60 на 100 от осигурителния приход за януари 2020 година за всяко лице, за което е прибавен режимът за прекратяване на работа или е открито ненапълно работно време. Във втория случай компенсацията се изплаща съразмерно на неотработеното време, само че за не повече от четири часа.

Работодателите ще могат да получат средствата при изискване, че запазят работните места на служащите и чиновниците за интервал, не по-малък от интервала, за който получават обезщетения. През този интервал те ще би трябвало да заплатят цялостния размер на трудовото заплащане на хората за съответния месец и дължимите осигурителни вноски.

Работодателите, кандидатстващи за приемане на обезщетения, не би трябвало да са оповестени в неплатежоспособност или да са в произвеждане по неплатежоспособност или разпродажба. Друго изискване е работодателите да нямат отговорности за налози и наложителни осигурителни вноски и да не редуцират личен състав през интервала на приемане на обезщетенията.

Заявленията за погашение на средствата ще се подават в дирекцията " Бюро по труда " по месторабота. Към тях ще се ползват документи, нужни за установяване на размера на обезщетенията. Комисия, избрана със заповед на шефа на дирекцията " Бюро по труда ", ще преглежда показаните документи и в период до 7 работни дни от тяхното подаване ще се произнася дали работодателят дава отговор на критериите за приемане на обезщетенията. Информацията ще се изпраща от Агенцията по заетостта по електронен път на Националния застрахователен институт, който ще изплаща средствата.

На страницата на Агенцията по заетостта към този момент е оповестена информация за работодателите - за нужни документи.

За да аплайват, работодателите следва да показват в бюрото по труда, на чиято територия реализират активност: Заявление за погашение на обезщетения и заявления (по образец); Списък на служащите и чиновниците, за които се подава заявление за погашение на обезщетения (по образец); Заповед за прекратяване на работа.

Документи се изпращат по електронен път посредством Системата за несъмнено електронно връчване /ССЕВ/, подписани с дипломиран електронен автограф /КЕП/, или с предложено писмо с противоположна квитанция посредством лицензиран пощенски оператор. При неспособност за подаване на документите отдалечено, същите могат да се показват в съответната дирекция " Бюро по труда " на книжен притежател при съблюдаване на рестриктивните мерки и условията за работа в изискванията на изключително състояние и ограниченията за ограничение на разпространяването на COVID-19, регламентирани в актове на способените органи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР