От днес започва електронно националното преброяване на населението и жилищния

...
От днес започва електронно националното преброяване на населението и жилищния
Коментари Харесай

Преброяване 2021: Ето как се попълва електронната анкетна карта

От през днешния ден стартира електронно националното броене на популацията и жилищния фонд в България, което Националният статистически институт (НСИ) организира един път на 10 години. Tо ще завърши в среднощ на 17 септември, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването на терен. То трябваше да се организира през януари, само че поради Коронавирус рецесията беше отсрочено за септември.

Националният статистически институт приканва българите да се преброят електронно. Платформата, на която всеки може да се преброите онлайн, е, тя е налична и от. Това е по-бързият и безвреден вид, тъй като преброителят единствено ще вземе техния неповторим преброителен код, отбелязва Национален статистически институт в известие до медиите.

Ако човек не се включи в електронното броене, от 18 септември до 3 октомври би трябвало да чака посещаване от анкетьор. Съгласно Закона за преброяването присъединяване в него е наложително, 160 лв. е санкцията, в случай че човек откаже да взе участие в него.

Какви данни се попълнят в електронната карта

За да се преброи електронно, човек би трябвало да си направи регистрация на уеб страницата, където би трябвало да впише ЕГН, документ за идентичност и годен имейл. Не е належащо всеки член на семейството да се записва, един човек може да попълни информацията за цялото домакинство. След регистрацията се попълня електронната преброителна карта, което лишава към 15-20 минути. Тя съдържа въпроси в четири съществени раздела:

1.адрес

2.жилище

3.домакинство

4.население

Петият раздел - краткотрайно присъстващи, се попълня само ако по време на преброяването в жилището има хора, които всекидневно не живеят там - да вземем за пример посетители за няколко дни. Образец на картата в хартиения й вид можете да видите тук или в атачмънта. Електронната карта съдържа същите въпроси, като се изключи информацията за постройката.

С една преброителна карта се брои едно жилище и всички хора, които всекидневно живеят в него. Повечето въпроси са затворени - отбелязва се единствено правилният отговор.

Данни за жилището

Събират се данни какво е жилището - държавно, общинско или частно, какъв брой е неговата повърхност и какъв брой стаи има, дали има изолираност и енергоспестяваща дограма, налично ли е за хора, които са мъчно преносими и така нататък Разделът за жилището се попълня без значение дали сте негов притежател, наемател или ползвател.

Информация за хората и семействата

В идващия раздел се попълня информация за броя на хората и семействата, които населяват жилището. Домакинство може да бъде един човек, който живее самичък или повече хора, които живеят дружно и имат общ бюджет. В едно жилище може да има повече от едно домакинство, да вземем за пример двама студенти, които живеят в един апартамент, само че нямат общи разноски.

Трябва да се попълнят данни и за всеки от живеещите в жилището. Добре е да се стартира с главата на семейството или различен пълновръстен. Попълват се имената на хората и техните ЕГН, би трябвало да се дефинират връзките на всеки към всеки в границите на семейството - да вземем за пример, в случай че в едно жилище живеят семейство с две деца и баба и в случай че глава на семейството е мъжът, отношението на жена му към него е брачна половинка, на децата - син/дъщеря, на бабата - родител (ако му е майка) или " друго неродствено лице " (ако му е тъща), написа

Следват въпроси за етническа принадлежност, майчин език, вяра. При отговорите на тези въпроси човек се самоопределя. Има и опция да уточни " не мога да дефинира " или " не искам да отговоря ". В този раздел е и информацията дали учите и работите, къде и какво работите, по какъв начин се придвижвате до учебното заведение или работното си място.

Всички данни, които попълвате в преброителната карта, са предпазени и по закон могат да се употребяват единствено за статистически цели, не се дават на други институции и не могат да бъдат употребявани за доказателство в съда. Попълването на картата може да се прекратява и да продължава по-късно, като обаче попълнената до тогава информация ще са записва единствено в случай че е преминат цялостен раздел. След попълването на електронната карта системата ще генерира код от 15 знака. Именно този код се предава на преброителя.

Видеоинструкция от Национален статистически институт за попълването на картата



При въпроси и неясноти попълващият анкетната карта може да се обади гратис на мобилен номер *2021. Той ще работи всеки ден от 9 до 21 часа.

Диаспора

Ще бъдат преброявани единствено българските жители, които краткотрайно отсъстват от страната към референтната дата на преброяването, като под краткотрайно неявяване се има поради по-кратко от 1 година. Българските жители, които обитават непрекъснато в чужбина, ще бъдат обект на броене в страните, в които обитават, отбелязва Национален статистически институт.

Целта на преброяването е да откри броя на непрекъснато пребиваващите на територията на дадена страна хора, които са обект на административни, здравни, просветителни услуги, обществено подкрепяне, инфраструктурни планове и други, свързани с политиките и ограниченията във връзка с благосъстоянието на популацията.

Недостиг на преброители в София

В София към този момент са набрани едвам половината от нужните преброители, Национален статистически институт допуска, че повода е поради страха им от ковид. Преброители не престават да отхвърлят и сега, по тази причина Национален статистически институт приканва колкото се може повече хора да се преброят електронно, като твърди, че ще има помощ и от специфичен подпомагащ център. По думите на Магдалена Костова от " Демографска и обществена статистика " към Национален статистически институт това ще облекчи работата на преброителите - за тях ще остане да преброят единствено постройките, необитаваните жилища и тези, които не са са възползвали от електронното броене.

До момента са набрани 20 хиляди преброители и 5 хиляди контрольори, които ще обикалят домовете всеки ден от 8 до 20 часа. В по-малките общини няма проблем с набирането на искащи, казусът е в столицата. За преброителите са планувани защитни средства - маски, шлемове, дезинфектанти. Осигурена им е опция за имунизиране с еднократна доза.

Според прогнозата на Национален статистически институт след преброяването се чака българите да са към 6.82 млн. души.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР