От днес започва доброволното ваксиниране на жителите в наводнените села

...
От днес започва доброволното ваксиниране на жителите в наводнените села
Коментари Харесай

Започна доброволна ваксинация срещу инфекциозни болести в наводнените карловски села

От през днешния ден стартира доброволното имунизиране на жителите в наводнените села в Карловско.

Кризисният щаб там е обезпечил 200 броя ваксини против тетанус, дифтерит и коклюш, защото предизвестията на здравните експерти са, че придошлата вода може да донесе и доста болести.

Трудноподвижните хора могат да заявят пред кметството, че желаят да бъдат ваксинирани и екипи ще дойдат в домовете им. Имунизациите може да се ползват и на доброволци, пристигнали да оказват помощ с разчистването на вредите.

Не повече от 5 - 6 души в Каравелово са се наранили при разчистването на калта и са потърсили ваксина против тетанус.



" В момента, в който има перфорация на кожата, от гвоздей, от ламарина, от каквото и да е, към този момент има заплаха и би трябвало в къс период да си направи ваксина ", изясни Зденка Неновова, здравна сестра.

Възможност за такава ваксина беше планувано да има в трите най-засегнати села.

" Говорим за Каравелово, Богдан и Слатина - общината купи, обезпечи опция ", разяснява кметът на общ. Карлово Емил Кабаиванов.



Но имунизацията в Богдан стартира и спря. Защото здравната работа беше заключена и здравната сестра трябваше да имунизира на полеви условия.



" Аз не съм отговорна, че съм на улицата. Прибрани са ампулите в ледник. На столчето прислугвам хората, които желаят. Това ми е работното място. Като на война сме ", споделя здравна сестра от селото.

Минути по-късно кметът закри този спонтанен пункт.

" Тези ваксини не са незабавни. Който има предпочитание, го запишете. Които имат предпочитание – ще отидем по домовете ", увери Емил Кабаиванов.

Опашки от искащи за ваксина до този миг по този начин или другояче няма. Ритъмът остава същият и опашките са в друга посока - към следващ ден в битка с вредите.



Във водната буря починаха десетки домашни животни, почистването на улиците продължава, само че все пак има заплаха от разпространение на инфекции. В тази връзка продължава и дезинфекцията и по домовете на хората.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР