От днес започва данъчната кампания на НАП, в която всеки

...
От днес започва данъчната кампания на НАП, в която всеки
Коментари Харесай

Важно: Говорителят на НАП обясни как се попълва данъчна декларация

От през днешния ден стартира данъчната акция на Национална агенция за приходите, в която всеки жител ще може да заявява приходите си за предходната година.

Декларациите за приходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни налози могат да бъдат подадени най-рано на 10 януари, както по електронен път, по този начин и на място в офисите на приходната организация. Как тъкмо става това - вижте повече от представителя на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров, който беше посетител в Сутрешния блок на Българска национална телевизия.
Не всеки е задължен да подава данъчна декларация. Това обвързване не важи за жители, получаващи заплата от непрекъснат трудов контракт, посочи Росен Бъчваров.

"Посланието на Национална агенция за приходите е вземете си личен код (ПИК). Данъчната акция стартира през днешния ден както на хартия, по този начин и по електронен път. До края на февруари компаниите би трябвало да подадат справките за изплащани заплати и възнаграждения. Втората дата е началото на март, а третата - в края на март. 30 април е крайният период за подаване на декларация ", уточни Бъчваров.

За приемане на ПИК е належащо да посетите който и да е офис на Национална агенция за приходите с персонална карта. За подаване на декларация не е наложително да имате електронен автограф.

Новото тази година е, че отпада и изискването за използване на служебна записка за доходи към данъчната декларация.

"Не бих споделил, че попълването на данъчната декларация е елементарно, защото тя е рефлексия на един закон. Но Слава Богу, тя е една и съща. Няма смяна от предходната година, тъй че, в случай че сте я попълнили вярно, тази година също ще се справите ", посочи специалистът.

Ако въпреки всичко е позволена неточност в данъчната декларация, срокът за корекции е до 30 септември, добави Бъчваров.

Говорителят на Приходната организация разяснява и до каква степен сигурна е електронната система след хакерската офанзива с източване на персонални данни през лятото.

"Да, доста по-сигурна е системата. Не е пресилено да се каже, че сътворяваме още веднъж инфраструктурата на Национална агенция за приходите. Проблемът през лятото беше функционалност от една причина - че Национална агенция за приходите, улисана в основаването на електронни услуги, фокусирана в улеснението на потребителите, докара до някои взаимни отстъпки в осведомителната сигурност, които бяха много очевидно осъдени ", приключи Бъчваров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР