От днес започна първият тестови етап на тол системата. След завършването

...
От днес започна първият тестови етап на тол системата. След завършването
Коментари Харесай

Тол системата се провали, преди да тръгне

" От през днешния ден стартира първият тестови стадий на тол системата. След завършването на първия тестови стадий от три месеца в идващите три ще се изследва финансовата резистентност на системата ". Това сподели в сряда пред Българска национална телевизия ръководителят на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " Георги Терзийски. Почти в синхрон с него пред Нова тв министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова съобщи, че договарянията с превозвачите за таксите не престават. " Сигурна съм, че в градивен разговор ще намерим пресечната точка сред публичния и корпоративния интерес ", сподели тя. Всичко това се случи, откакто българските превозвачи желаеха среща с премиера Бойко Борисов и заплашиха с митинги поради непостижимата финансова тежест, която би трябвало да поемат.

В четвъртък към обед, след среща при премиера, стана ясно, че същинското въвеждане на тол системата за тежките камиони се отсрочва за началото на идната година - откакто отминат и европейските, и локалните избори.

Не знам какво тъкмо ще включва проучването за финансовата резистентност на тол системата, само че е ясно, освен това от години, че по тази тематика и АПИ, и Министерство на регионалното развитие са изпаднали в цялостна функционална и мисловна нестабилност. Това лъсна ярко с проблемите към въвеждането на електронните винетки за леките коли при започване на тази година и с цялостния безпорядък към старта на по този начин необятно рекламирания съвременен метод за заплащане на пътните такси. Още тогава бе ясно, че същинският проблем ще настъпи с опита за въвеждане на заплащания за тежките камиони съгласно изминатото разстояние. И че казусът ще бъде както механически, по този начин и кардинален. След години на канения, разисквания, разбори и рекомендации от Световната банка България въпреки всичко избра очевидно циничен модел, който е по-скоро углавен за транспортния отрасъл и за елементарните автомобилисти. Целта му е само да докара до събиране на
 

една митична сума от над милиард лв. на година,

 

с която, твърдят ни, ще се строят нови автомагистрали, ще се обновяват пътища и уреди.

Всички сме „ за “ въвеждането на системата. Всички се обединихме към това, че българските пътища имат потребност от средства, с цел да бъдат ремонтирани, и всички български жители, в това число превозваческият отрасъл, да разполагат с положителни пътища, по които да пътуват. Затова е нужен доста по-голям запас от този от винетни такси. Приходите от тях са от порядъка на 370 млн. лева. Около 600 млн. лева годишно е дефицитът, с цел да работим и да удовлетворяваме всички претенции за положителни пътища в България, сподели в сряда Петя Аврамова.

Всъщност към 260 милиона лв. от тези пари идват от притежателите на леки коли посредством винетките, които са принудени да заплащат за пътни сектори, множеството от които са в неприятно или напряко в отчайващо положение. Другите 110 милиона са приходите от тежкия трафик, който действително и замърсява повече, и разрушава инфраструктурата повече.

Дали това ще се промени? " От на следващия ден стартират експертни срещи с представители на браншовите организации. На тях ще бъдат коментирани нови оферти за цените. Обект на диалози ще бъде и обсегът на републиканската пътна мрежа, за която ще се заплащат тол такси. Необходимата за действието на системата инфраструктура ще бъде построена върху 10 800 км от нея. Работна група е направила карта, в която са обозначени тези с нулева ставка, които не са в положително експлоатационно положение. На диалозите ще бъдат коментирани в конкретика цените в обособените категории и обсегът на пътищата ", изясни районният министър в четвъртък след срещата при премиера.

Всичко това ще се случи в идната половин година, а и след началото на идната година, в случай че разминаванията сред бизнес и ръководещи не престават. И тук не става дума просто за плануваното от превозвачите оскъпяване на стоките и на автобусните транспорти. А за обстоятелството, че България е единствената страна, в която винетка и тол такса се изискват за по-голямата част от републиканската пътна мрежа. В множеството европейски страни общоприетото предписание е да се заплаща тол такса за автомагистрали, за някои съществени пътища и за скъпи пътни уреди като някои мостове и тунели.

 

Това е по този начин даже в страни от Западните Балкани

 

като Сърбия и Босна и Херцеговина, чието приобщаване към Европа, споделят нашите управници, е главен приоритет.

В коя Европа тогава сме ние? Ами в някаква имагинерна нашенска си Европа. Иначе нямаше да е допустимо превозвачите да настояват, че действително тол таксите у нас надвишават тези в развити европейски страни, от Министерство на регионалното развитие да се оправдават, че това е по този начин единствено за някои категории по-стари камиони, а върховен служител от АПИ да успокоява, че има отчет на Световната банка, съгласно който при " консервативното " тарифиране стоките от първа нужда ще нарастнат приблизително с към 2%.

Кое тук е " консервативното "? По закон тол системата трябваше да проработи от 16 август. Тогава тя би трябвало да бъде добита от АПИ от определения разработчик - австрийската " Капш ". Т.е. предстоят законови промени, с които срокът за въвеждане на тола да се отсрочи. И още нещо - съгласно обясненията на служителите от Министерство на регионалното развитие и от АПИ към този момент имало направена карта на платените сектори. Но никой не я е виждал, което значи, че занапред ще се разисква с превозвачите. Те, от своя страна, желаят нещо простичко - да заплащат за автомагистрали и за пътища в обсега на директните коридори, които се употребяват от интернационалните превозвачи. Това е разумно - концепцията на тол системата за тировете бе да увеличи таксите, които заплащат точно директните превозвачи. За това в този момент не се загатва и дума.

На срещата всички представители на сектора изрекоха предпочитание през тестовия интервал да инсталират бордови устройства на всичките си коли, уточни Петя Аврамова. През този интервал превозвачите няма да бъдат облагани с тол такса, а ще продължат да заплащат винетна. След май ще бъде призован и към този момент конституираният Обществен съвещателен съвет към министъра на районното развиване и благоустройството. На него в по-широк формат ще бъдат показани нови разновидности на цените и обсега на тола в България.

Тоест години откакто се работи по системата, предстои да научим какво ще обгръща тя. Това е забележим, само че към момента непризнаван цялостен неуспех на виновните за смяната.

Никой не би трябвало да бъде сюрпризиран. Пътната организация, парите за пътища и тяхното систематизиране са същата загадка, каквато са и заплащанията да вземем за пример от Държавен фонд " Земеделие ". През пътната организация се разпределя голям запас както от еврофондовете, по този начин и от бюджета. Често това става с директни преговори - като да вземем за пример с продължението на автомагистрала " Хемус ", за което държавната " Автомагистрали " получи към 1.4 милиарда лв. за към 130 километра.

 

Кой и против каква комисиона ще събира тол таксите,

 

също е тематика, която занапред ще се развива. Фалшива вест и нечиста сделка са тиражираните публикации, че офшорна компания ще събира тол таксите, съобщи в сряда заместник-министърът на районното развиване Николай Нанков. Той изясни, че режимът за избор на Национален снабдител на услуги за събиране на пътни такси е регистрационен и АПИ е сключила контракт с втори снабдител на 14 май.

Както в. " Сега " писа, откакто при започване на годината Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) тихомълком назначи " Интелигентни трафик системи "  за " народен снабдител "  за тол системата, към този момент има и втора компания със същия статут. Става дума за “Телетол ” АД.  На уеб страницата на тол ръководството написа, че  " Телетол “ е регистрирана като доставчик на услуги на 18 март. Фирмата е основана безусловно дни преди този момент - на 22 февруари.  В сряда зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков разгласи, че скоро ще има и трети " народен снабдител ". 

Новият сътрудник на организацията ще получава като заплащане 7% от цената на събраните тол такси. Високата комисиона е идентична за всички национални снабдители, излиза наяве от Общите условия на АПИ, оповестени на сайта й.  " Телетол " първо би трябвало да потвърди оперативна съгласуемост със системата, тогава договорът с компанията ще влезе в действие, показват от тол ръководството.

Разминаването в парите, които получават медиаторите, от АПИ обясниха пред в. " Сега " при започване на февруари още веднъж с анализите на Световната банка. Седемте % били необходими на компаниите медиатори, с цел да се свържат с електронната тол система, изясни тогава проф. Олег Асенов от отдел „ Управление на осведомителните системи и инфраструктура “.

Както и когато въобще да проработи тол системата, какъвто и да е нейният обсег, колкото и да бъдат понижени авансово заложените такси, занапред е ясно, че още веднъж се основава " черна кутия ", от която ще черпят определени. Както е традиция в пътния отрасъл.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР