От днес започна изграждането на паметник-чешма в чест на врачанския

...
От днес започна изграждането на паметник-чешма в чест на врачанския
Коментари Харесай

Във Враца започна изграждането на паметник-чешма в чест на режисьора Людмил Кирков

От през днешния ден стартира построяването на паметник-чешма в чест на врачанския кинорежисьор - Людмил Кирков. Пред Дома на техниката се приготвя терена за отливане на основата, на която ще бъде подложен 3-метровия пиедестал на паметника. Заедно със строителните действия ще бъде построена нова осветителна система , съществуващата настилка ще се подмени, а пространството ще бъде облагородено с нови растителни типове .
Автор на композицията е скулптурът Милен Каменов. Паметникът ще съставлява кинолента, съчетаваща чешма и барелеф. На гърба на 3-метровия фундамент ще бъдат гравирани биографични и кинематографични данни за Людмил Кирков.
Паметникът-чешма ще бъде открит в Деня на българската култура и просвета - 24 май. Идеята за построяването пристигна предходната година от Инициативен комитет, чиито ръководител стана артистът, изиграл ролята на Ран във кино лентата „ Момчето си отива “ - Филип Трифонов.
Първата копка за монумента бе сложена в Деня на националните будители. Община Враца отвори дарителска сметка за събиране на средства за построяването на паметника, в която досега са постъпили близо 7000 лева
Режисьорът Людмил Кирков е роден във Враца, само че ще остане един от забележителните режисьори на 80-те години. Той е основал 16 знакови за българското кино филми, измежду тях са „ Момчето си отива “, „ Оркестър без име “, „ Матриархат “ и „ Селянинът с колелото “. За врачани построяването на монумент на Людмил Кирков ще бъде демонстрация на респект и благодарност към креативното му дело.
Всеки, искащ да подкрепи построяването на паметник-чешмата, може да направи това на дарителска сметка: IBAN BG56 UNCR 7000 2523 4044 95 в Уникредит Булбанк .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР