От днес за православния свят започват Великденските пости, в чест

...
От днес за православния свят започват Великденските пости, в чест
Коментари Харесай

Великденските пости: Да се очистим с пост и молитва

От през днешния ден за православния свят стартират Великденските пости, в чест на приближаващия " Празник на празниците " - Възкресение Христово.

Великият пост е време за молитва и смирение, като за тази духовна битка споделя архимандрит Никанор, свещеник на Църногорския манастир.

" Всички да бъдем в храмовете, ще си кажем – айде с този пост най-малко един грях от нормалните си да отстрани. Защото виждаме, че всичко може да свърши на следващия ден и ще се явим пред съда. Там няма да ни питат нито за политика, нито за войната ", споделя той пред БНР.

Християнската черква назовава началото на Великденския пост Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отхвърлят от своите грехове, " очистват се " и се приближават до Исус Христос.

Отец Божидар от столичния храм " Въздвижение на Светия Кръст Господен " изяснява по какъв начин:

" Първата седмица ние православните християни съблюдаваме непоколебим пост. В събота и неделя се събираме, с цел да се пречистим дружно. През седмицата, с цел да можем да се причестяваме с Бог, църквата е отредила да се отслужва и една рядка литургия, по този начин наречената литургия на преждеосветените блага, тъй че във всяка сряда и петък ще имаме опция също да се причестим. Накрая стигаме до последната седмица, когато стартира Страстната седмица ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР