От днес всички български граждани, пътуващи от България за Австрия,

...
От днес всички български граждани, пътуващи от България за Австрия,
Коментари Харесай

От днес: Влизаме в Австрия само с негативен тест за COVID-19

От през днешния ден всички български жители, пътуващи от България за Австрия, както и жители на Европейския съюз, идващи от България, при влизане в Австрия от 00:00 часа на 27 юли би трябвало да показват документ за негативен ПСР-тест за ковид, не по-стар от 3 дни преди идването в страната, както и здравно уверение по пример на немски или британски език.

Досега се изискваше всички жители, които пътуват от България до Австрия, да дават на австрийските управляващи документ с негативен резултат от ПСР-тест, не по остарял от 4 дни преди влизане в страната, а при липса на документ пътуващите се поставяха под 14-дневна домашна карантина.

Според новите ограничения, обнародвани в Австрийския държавен вестник, в случай че не бъдат показани изискваните документи, жителите ще бъдат сложени под 10-дневна домашна карантина или карантина в уместно място за настаняване. В случай на карантина в уместно място за настаняване, жителят би трябвало да показа удостоверение за наличността на такова място, разноските за което са за сметка на пътуващия. Всички тези условия, както и задължението да не се напуща мястото на карантината в границите на 10 дни, се удостоверяват с автограф на пътуващия. Карантината може да бъде прекъсната прибързано, в случай че бъде показан локален негативен молекулярно-биологичен тест за ковид.

Ако пътуващите жители не са съумели да си създадат негативен тест в България, в границите на 48 часа от влизането им на австрийска територия се задължават на лични разходи да си създадат тест в Австрия. До представянето на отрицателен резултат от теста, жителите се задължават да са под домашна карантина или карантина в уместно място за настаняване.

Продължава да е в действие безпрепятственият пренос през Австрия. За него не се изисква показване на негативен тест за ковид, само че при изискване, че няма междинно прекъсване в Австрия и напускането на страната е обезпечено.

За жители, които живеят в Австрия или имат статут на непрекъснато пребиваващи, само че към датата на влизането в действие на новата разпоредба се намират отвън австрийска територия, старите разпореждания ще останат в действие до 00:00 часа 1 август.

Необходимите за показване при идване в Австрия медицински удостоверения на немски или на британски език са оповестени и на уеб страницата на Министерство на външните работи на линк: https://mfa.bg/bg/situationcenter/26089

При нужда от подпомагане българските жители могат да се обръщат към посолството ни във Виена на тел.: +43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР