От днес влизат в сила промените, според които ще се

...
От днес влизат в сила промените, според които ще се
Коментари Харесай

По-строгите наказания на пътя влизат в сила

От през днешния ден влизат в действие измененията, съгласно които ще се лишават повече контролни точки от талона на водачите, които карат след приложимост на алкохол, с превишена скорост и изпреварват погрешно и рисково. Промените са в Наредбата за контролните точки и през днешния ден са оповестени в. Измененията влизат в действие от 28 март.

Контролните точки остават 39 в естествените случаи, а за младите водачи с под 2 година опит зад кормилото те са 26. Отнемането на всички точки ще води до загуба на правоспособността за минимум 6 месеца.

След приложимост на алкохол

За хванатите с алкохол в кръвта сред 0.5 и 0.8 промила към този момент ще бъдат отнемани 8 точки от талона. За водачите, на които дрегерът регистрира сред 0.8 и 1.2 промила алкохол в кръвта, с изключение на санкция ще им бъдат отнемани 12 контролни точки. При наново нарушаване ще се лишават 20 точки.

Ще се лишават 15 точки , когато водач на автомобил, трамвай или самоходна машина откаже да му бъде осъществена инспекция с дрегер за алкохол в кръвта или с тест за приложимост на опиати.

Наредбата прави разграничаване за алкохол в кръвта и отнемането на точки, в случай че караш пил. Концентрация от 0,5 на хиляда до 0,8 промила ще води до лишаване на 8 точки. От 0,8 до 1,2 промила - 12 точки. При рецидив ще се лишават 20 точки. В случай на отвод лидерът да се подложи на тест за алкохол или опиати той ще се разделя с 15 точки.

Други нарушавания

За превишаване на скоростта с над 50 км/ч в обитаемо място към този момент ще се лишават 18 точки.
 Ежедневни инспекции, а дрогираните водачи се вихрят по пътищата
Ежедневни инспекции, а дрогираните водачи се вихрят по пътищата

Институтът за пътна сигурност упреква Министерство на вътрешните работи и Митниците в незаконно безучастие

Когато пътните служители на реда заловят водач наново да надвишава скоростта, би трябвало да му бъдат отнемани 21 точки. За редовно каране с превишена скорост наказването е лишаване на 26 контролни точки.

За погрешно изпреварване , създаващо непосредствена заплаха за придвижването, към този момент ще бъдат отнемани 13 точки.

При погрешно изпреварване, без да се основава заплаха за придвижването, наказването е взимане на 10 контролни точки.

За каране в спешната лента на автомагистрала водачите ще губят 10 контролни точки.

15 точки ще се лишават на лидер , който се движи в платното за насрещно придвижване по автомагистрала и скоростен път. За наново нарушаване ще се лишават 20 контролни точки.

За ръководство на механически нередовен автомобил при установени рискови неизправности водачът ще губи 10 контролни точки.

За неспиране на пътен знак " Спри! Пропусни движещите се по пътя с преимущество! " , в случай че от това е основана непосредствена заплаха за придвижването, ще се лишават 10 контролни точки.

10 точки ще се вземат при прекосяване на червен светофар и за неосигуряване на преимущество при прекосяване през пешеходна пътека.

За потребление на мобилен телефон по време шофиране без хендсфри наказването ще е 8 контролни точки.
 44 пияни водачи засякоха катаджиите за ден
44 пияни водачи засякоха катаджиите за ден

Заловени са и 20 дрогирани зад кормилото

За каране без защитен колан или неносене на каска водачът ще губи 10 контролни точки.

За транспортиране на деца в нарушаване на Закона за придвижване по пътищата наказването е 12 точки.

За нарушаване на разпоредбите за прекосяване през жп прелез отнеманите точки ще са 10.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР