От днес влизат в сила променените визови правила на Европейския

...
От днес влизат в сила променените визови правила на Европейския
Коментари Харесай

Променените визови правила на Европейския съюз влизат в сила

От през днешния ден влизат в действие променените визови правила на Европейския съюз, оповестява уеб сайтът на Европейски Съюз

Тези правила улесняват кандидатстването за приемане на виза за Европейски Съюз, както и туризма, търговията и бизнеса, като в същото време дават и повече запаси за попречване на рисковете от противозаконна миграция и опасност за вътрешната сигурност.

Новите правила се ползват за пасажери от всички страни, нуждаещи се от визи, с цел да пътуват до Европейски Съюз. Понастоящем става дума за 105 страни, чиито жители би трябвало да имат визи, с цел да могат да отидат в Европейски Съюз. Нищо не се трансформира за страните, които пътуват безвизово до Европейски Съюз.

Промените в разпоредбите касаят краткосрочните визи за 22 страни от Европейски Съюз, влизащи в Шенген, както и от асоциирани страни, като Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Единна краткосрочнна виза, издадена от една от тези страни, разрешава пътешестване из всички останали за 90 дни в който и да 180-дневен интервал.

-->

Промените във визовите правила бяха утвърдени от Европейския парламент и Европейския съвет предишния юни. От 2009 година броят на молбите за виза за Европейски Съюз се усили с 57 % от 10,2 милиона на над 16 милиона през 2018 година В същото време процедурите за кандидатстване си останаха непроменени от 2010 година и за Европейски Съюз бе належащо те да бъдат направени по-малко тромави, като в същото време се резервира същото равнище на сигурност и надзор.
 
1/ Changes to EU rules on Schengen visas for short-term visits by non-EU citizens apply from tomorrow

1 Summary from the Commission -

2 Analysis from me -

Some important clarifications...
— Steve Peers (@StevePeers)

Сега цената на издаване на визи се усилва от 60 на 80 евро. За деца под 6 години е гратис, а за малолетни сред 6 и 12 години ще бъде на половина от таксата за възрастни, т.е. 40 евро. В допълнение в този момент става допустимо страна членка на Европейски Съюз да отстрани визовите разноски за малолетни сред 6 и 18 години.

Според измененията на разпоредбите ще има опростяване на процедурата за кандидатстване за визи. Молбите ще могат да се подават до 6 месеца преди плануваното пътешестване, вместо досегашните 3 месеца, което разрешава на пасажерите да възнамеряват по-добре пътуването си. Ще е по-лесно приемането на визи за неведнъж влизане в Европейски Съюз с по-дълга годност, от 1 до 5 години, което ще спести на постоянно пътуващите време и пари, тъй като те ще аплайват за нова виза не толкоз постоянно. По отношение на тези визи за неведнъж влизане в Европейски Съюз честите пасажери с позитивна визова предистория ще получават визи за неведнъж влизане с последователно увеличение на интервала на годност от 1 година до оптимално 5 години.

В множеството случаи молбите за визи ще могат да се подават непосредствено от пътуващите в страната на престояване и ще могат да се попълнят и подписват електронно. Досега се одобряваха единствено хартиени молби. Това ще спести време и пари на пътуващите.

По отношение на незаконната миграция новите правила вкарват нов механизъм , свързващ визовата политика и съдействието по реадмисия на противозаконни мигранти. Това внася значим детайл в полемиките на Европейски Съюз с партньорски страни. Според новите правила Европейската комисия ще прави постоянна оценка за това по какъв начин страните, които не са членки на Европейски Съюз, сътрудничат по въпросите на реадмисията.

При тази оценка ще се взимат под внимание няколко знака , измежду които брой на решенията за връщане, издадени на жители на дадена страна отвън ЕС; брой на действителните връщания на хора като % от броя на издадените решения за връщане; броя на настояванията за реадмисия, признати от страната, която не е членка на Европейски Съюз като % от броя на отправените й претенции за реадмисия; равнището на практическо съдействие в другите стадии на процедурата по връщане, включително и подпомагане за идентифициране на хората, които са нелегално в Европейски Съюз и навременно издаване на документи за пътуването назад на тези хора.

Ако трета страна сътрудничи задоволително по въпросите за реадмисията и взимайки поради цялостните връзки на Европейски Съюз с въпросната трета страна, Европейска комисия може да предложи по-великодушно използване на някои разпореждания на визовите правила , като да вземем за пример по-ниски визови разноски, по-бързо култивиране на молбите за визи и издаване на визи за неведнъж влизане с по-дълга годност. Тези облекчения би трябвало да бъдат съгласувани със страните членки.

Новите правила няма да обиден Обединеното кралство, което към този момент не е част от Европейски Съюз. През 2019 година те бяха изменени, с цел да дават на английските жители безвизово пътешестване до Европейски Съюз след Брекзит.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР