От днес влиза в сила нов европейски регламент, който опростява

...
От днес влиза в сила нов европейски регламент, който опростява
Коментари Харесай

От днес документите за гражданско състояние ще се признават в целия ЕС, без да се налага заверка и апостил

От през днешния ден влиза в действие нов европейски правилник, който опростява условията за публични документи за гражданско положение сред държавите-членки на Европейския съюз.

„ Вече няма да се постанова апостил или заверка за огромна част от документите, които най-често се употребяват от жителите в Европейски Съюз като акт за раждане, акт за гибел, удостоверения за брак, фамилно състояние и бракоразвод, осиновяване, както и удостоверения, свързани с местоживеене или доказващи неналичието на правосъдно минало.Успяхме да създадем потреблението на всички тези публични документи в другите държави-членки по-лесно и по-евтино ”, разяснява българският евродепутат Емил Радев, който предствляваше Европейската национална партия при договарянето на окончателния текст на регламента, признат през 2016 година

“Постигнатият правилник ще улесни милиони хора, които работят, учат и живеят в друга държава-членка на Европейски Съюз. Промяната е извънредно значима и в подтекста на идните избори, защото обгръща и документите, които жителите на Европейски Съюз са задължени да показват при гласоподаване или кандидатиране в избори за Европейски парламент или на локални избори ”, посочи още Радев.

По думите му, вместо досегашната легализация, документите в обсега на регламента ще бъдат придружавани от многоезични общоприети формуляри и по този метод ще се призвават за достоверни. „ Това ще докара и до фрапантно понижаване на разноските за преводи. Такива биха могли да бъдат изисквани единствено в изключителни случаи. Времето, належащо на едно лице да даде претенции му формален документ, също доста ще намалее. Ще се облекчи и самият бюрократичен развой ”, увери евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„ Радвам се, че успяхме да договорим две години след използването на регламента, т.е. до февруари 2021 година, Европейската комисия да изследва опциите за включване в приложното поле и документите, свързани със статута и представителството на компаниите, дипломите и квалификациите, както и документи, удостоверяващи публично прието увреждане ”, обясни Емил Радев.

Той добави, че в новия правилник са планувани защитни ограничения, които при подозрения за машинация дават опция на получаващия документа орган да направи инспекция в съответната институция на дадена страна от Европейски Съюз посредством съществуваща платформа – Информационната система за вътрешния пазар.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР