От днес влиза в сила нов европейски регламент, който опростява

...
От днес влиза в сила нов европейски регламент, който опростява
Коментари Харесай

Емил Радев: От днес документите за гражданско състояние ще се признават 
в целия ЕС, без да се налага заверка и апостил

От през днешния ден влиза в действие нов европейски правилник, който опростява условията за публични документи за гражданско положение сред държавите-членки на Европейския съюз.

„ Вече няма да се постанова апостил или заверка за огромна част от документите, които най-често се употребяват от жителите в Европейски Съюз като акт за раждане, акт за гибел, удостоверения за брак, фамилно състояние и бракоразвод, осиновяване, както и удостоверения, свързани с местоживеене или доказващи неналичието на правосъдно минало.Успяхме да създадем потреблението на всички тези публични документи в другите държави-членки по-лесно и по-евтино”, разяснява българският евродепутат Емил Радев, който предствляваше Европейската национална партия при договарянето на окончателния текст на регламента, признат през 2016 година

“Постигнатият правилник ще улесни милиони хора, които работят, учат и живеят в друга държава-членка на Европейски Съюз. Промяната е извънредно значима и в подтекста на идните избори, защото обгръща и документите, които жителите на Европейски Съюз са задължени да показват при гласоподаване или кандидатиране в избори за Европейски парламент или на локални избори”, посочи още Радев.

По думите му, вместо досегашната легализация, документите в обсега на регламента ще бъдат придружавани от многоезични общоприети формуляри и по този метод ще се призвават за достоверни. „ Това ще докара и до фрапантно понижаване на разноските за преводи. Такива биха могли да бъдат изисквани единствено в изключителни случаи. Времето, належащо на едно лице да даде претенции му формален документ, също доста ще намалее. Ще се облекчи и самият бюрократичен процес”, увери евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

„ Радвам се, че успяхме да договорим две години след използването на регламента, т.е. до февруари 2021 година, Европейската комисия да изследва опциите за включване в приложното поле и документите, свързани със статута и представителството на компаниите, дипломите и квалификациите, както и документи, удостоверяващи публично прието увреждане”, обясни Емил Радев. Той добави, че в новия правилник са планувани защитни ограничения, които при подозрения за машинация дават опция на получаващия документа орган да направи инспекция в съответната институция на дадена страна от Европейски Съюз посредством съществуваща платформа – Информационната система за вътрешния пазар.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР