От днес влиза в сила намалението за градския траспорт за

...
От днес влиза в сила намалението за градския траспорт за
Коментари Харесай

По-евтини карти за градския транспорт за ученици и пенсионери - но не навсякъде

От през днешния ден влиза в действие понижението за градския траспорт за възпитаници и пенсионери. Децата до 10 години в цялата страна ще могат да се возят гратис.

В София възпитаници, студенти и докторанти ще пътуват за 15 лева месечно.

Децата до 10 години в цялата страна към този момент могат да се возят гратис, само че наложително с пластика.

" Децата до 10 год. с едно посещаване до ЦГМ ще могат да вземат своята пластика заредена за целия интервал на деяние на постановлението ", сподели Димитър Дилчев, изпълнителен шеф на Центъра за градска подвижност.

Картите за пенсионери остават без смяна, защото и сега отстъпката е двойно по-голяма от плануваното от Министерски съвет.

В Пловдив също няма смяна, а цената на всички преференциални карти ще се задържи на 16 лева за всички линии.

От общинското дружество обясниха, че употребяват националното подкрепяне, с цел да задържат досегашните цени.

" На този стадий обсъждаме нови цени на всички транспортни документи. Въпросната карта от 16 лв. е на доста ниско равнище ", сподели Георги Стоилов от Оперативна програма " Организация и контролна на превоза ", Пловдив.

Във Варна няма смяна в цената на ученическите карти за градския превоз, както и на пенсионерите над 65-годишна възраст, защото и сега употребяват по-голяма от плануванаъа държавна отстъпка. Но смяната ще има за пенсионерите под 65 години - 21 лева за една линия и 30 лева за всички линии.

В Русе за всички линии на цялата градска мрежа учащите към този момент ще заплащат 12 лева, вместо 45. За пенсионери цената е 14 лева за всички тролейбусни линии или за една автобусна.

Сериозен интерес към картите за публичен превоз в Русе още в първия ден от влизането в действие на новите понижения за учащи и пенсионери.

" Ние имаме една единна система, от която можем да проверим дали лицето е възпитаник. Същото се отнася и за възрастните жители. При тях по-особеното е, че би трябвало да си носят пенсионното решение ", сподели Кремена Минева, шеф на отдел „ Транспорт " в Община Русе.

В Благоевград цените на картите за учащи става 20 лева, а за пенсионери 30 лева Но много от хората описаха, че и с понижението от 9 лв. цената си остава висока за тях.

Преференциалните условия ще бъдат годни до края на тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР