От днес вече функционира системата за издаване на електронно направление

...
От днес вече функционира системата за издаване на електронно направление
Коментари Харесай

Вече функционира системата за издаване на електронно направление за PCR тест

От през днешния ден към този момент действа системата за издаване на електронно направление за PCR тест. Заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева и представител на „ Информационно обслужване “ направиха проява на системата в 17 ДКЦ в София.

"Мисля, че след 20 години отсрочване и изчакване можем да се похвалим с тази дребна стъпка в електронното опазване на здравето, а точно въвеждането на електронно направление за PCR тест ", съобщи зам.-министърът.

Жени Начева означи, че Коронавирус пандемията е ускорила въвеждането на електронното направление и изрази своята признателност към персоналните лекари и към Българския лекарски съюз, които са оказали поддръжка в целия развой на работа.

Тя заяви, че от 11 часа през днешния ден досега са издадени над 200 такива посоки, над 100 лекари са се възползвали от тази опция. "Има доста малко области, за които още нямаме информация, че са издадени такива посоки, сътрудниците към момента се включват ", посочи Начева.

По думите й, пациентите не би трябвало да доплащат по никакъв метод за PCR тест след издадено електронно направление.

"Не чакам от първия миг всичко да проработи. Самите общопрактикуващи лекари би трябвало да лекуват и своите пациенти. Затова остава и опцията за хартиено направление ", изясни зам.-ресорният министър. И добави: "Те ще отпаднат, когато всички общопрактикуващи лекари пожелаят да издават единствено електронни посоки. Това е нещо, което занапред ще обсъждаме с БЛС. "

Електронните посоки ще се издават единствено когато пациентът има два от общо 11 признака на COVID-19. Ако няма признаци, пациентът няма да има право на безвъзмезден тест.

"Апелирам към пациентите да не лъжат лекарите за признаците си, с цел да получат безвъзмезден PCR тест. Това ще натовари в допълнение и финансово цялата система. Нека не извиваме ръцете й ", съобщи зам.-председателят на БЛС доктор Николай Брънзалов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР