От днес в София Министерството на здравеопазването ще бъде домакин

...
От днес в София Министерството на здравеопазването ще бъде домакин
Коментари Харесай

България поема ротацинното председателство на Здравната мрежа на страните от ЮИЕ


От през днешния ден в София Министерството на здравеопазването ще бъде хазаин на 39-ата Регионална среща на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа /ЮИЕ/.

Форумът е отдаден на тематиката „ Промоция на здравето измежду децата и младежите в Югоизточна Европа “. Форумът ще продължи два дни до 24 ноември, оповестиха от Министерство на здравеопазването.

Заместник-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова ще открие конференцията. Участие във форума ще вземат доктор Скендер Сила, ръководещ Офиса на Световната здравна организация за България, доктор Мира Драшич, началник на Секретариата на Здравната мрежа за ЮИЕ, както и представители на УНИЦЕФ, Източноевропейския институт по репродуктивно здраве и на деветте страни, включени в Здравната мрежа - Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Черна гора и Хърватска.

Здравната Мрежа е политически орган, който управлява реализирането на взаимни дейности сред своите членове в области на опазването на здравето от общ интерес и работи като директорски комитет. Дейността й се подкрепя и координира от Регионалното бюро на Световната здравна организация за Европа и от Съвета на Европа. Председателството ѝ се реализира на ротационен принцип сред деветте страни-членки.

Министерството на здравеопазването е хазаин на Здравната мрежа за повторно, откакто на 1 януари 2007 година, от първия ден на пълноправното ни участие в Европейския съюз, Република България пое председателството ѝ в границите на Инициатива за обществено доближаване на Пакта за непоклатимост.

Участниците в актуалната конференция ще обсъдят въпроси, свързани с промоцията на здравето измежду децата и младежите като здравословното хранене, физическата интензивност, казуса с разпространяване на тютюнопушенето и потреблението на алкохол.

Припомняме, че на среща сред здравните министри от Югоизточна Европа, извършена в Кишинев през април 2017 година, Министерството на здравеопазването бе отличено с приз за извънреден принос в районното съдействие в региона на опазването на здравето в Югоизточна Европа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР