От днес в ЕС влиза в сила таванът за цените

...
От днес в ЕС влиза в сила таванът за цените
Коментари Харесай

Влиза в сила таванът на ЕС върху цените на газа на едро

От през днешния ден в Европейски Съюз влиза в действие таванът за цените на газа на едро, който ще се задейства при избрани условия, заяви Българска телеграфна агенция. Мярката бе контрактувана от министрите на енергетиката на страните членки на 19 декември предходната година след месеци на разногласия. 

Постигнатият компромис планува цената на газа на едро за някои фючърси, търгувани на нидерландския хъб TTF, да не надвишава 180 евро за мегаватчас при избрани условия, прецизираха дипломати пред ДПА. 

След като цените на едро означиха най-много през август, няколко европейски страни приканиха за амбициозни ограничения, а други, в това число Германия, останаха скептични дали интервенция на газовия пазар е добра концепция. 

Германия в последна сметка поддържа договорката, която включва няколко защитни клаузи, посредством които да се подсигурява сигурност на доставките и непоклатимост на финансовите пазари. 

Компромисът се основава на предложение на Европейска комисия, което в началото бе посрещнато сериозно от доста страни членки, защото препоръчаните условия се възприемаха като прекомерно строги.

Ограничението ще се задейства, в случай че преходния месец цената на хъба TTF надвиши 180 евро за мегаватчас три поредни дни, посочи през декември чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела, допълвайки, че разликата сред котировките на TTF и референтна цена за втечнения природен газ би трябвало да е 35 евро за мегватчас или по-висока за три дни. 

Вчера природният газ се котираше при равнища от 52,60 евро за мегаватчас или повече от три пъти под избрания таван.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР