От днес в експозицията на Националния политехнически музей може да

...
От днес в експозицията на Националния политехнически музей може да
Коментари Харесай

140 години съобщителна техника и пощи в България

От през днешния ден в експозицията на Националния политехнически музей може да бъде посетена новата краткотрайна галерия „ 140 години съобщителна техника и пощи в България “, която показва значими моменти от историята на връзките в България за интервала от 1889 година до наши дни.

Изложбата стана допустима с помощта на дарението, направено през 2018 година от Държавна Агенция „ Електронно ръководство “, а също и във връзка 140 годишнината.

Сред най-интересните експонати са телеграфен уред, който написа с букви на кирилица, военно-полеви хибрид – сред телефон и телеграф, а също и телефонен уред с номераторна шайба с 25 числа. Тази техника е неповторима за България и рядко срещана в международен мащаб.

Любопитство провокират също двете чудесно съхранени рапири. Те са били детайл от парадното облекло на върховен български пощенски чиновник в края на XIX век. В изложбата са показани и бойните ветерани на съобщителната техника: полеви телеграф и военно-полеви телефони, българско и немско произвеждане, които са били на работа в Българската войска от времето на Балканската война доникъде на ХХ век, както и още доста забавна инсталация. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР