От днес Столична община стартира кампания за намаляване на хранителните

...
От днес Столична община стартира кампания за намаляване на хранителните
Коментари Харесай

От днес Столична община стартира кампания за намаляване на хранителните отпадъци

От през днешния ден Столична община започва акция за понижаване на питателните боклуци. Кампанията е ориентирана към по-малките деца и ще обхване 30 общински детски градини. Целта е, посредством нея да се увеличи вниманието на децата върху обстоятелството, че храната е скъп запас, към който би трябвало да се отнасяме отговорно – както при извършване на покупки и консумация, по този начин и при вероятно изхвърляне на хранителни боклуци. Официалният старт на акцията беше даден в 26 ДГ „ Калина “ в Младост 1, предадоха от пресцентъра на Столичната община.

„ Близо 20% от отпадъците ни са хранителни. На годишна база за предходната година това са малко над 600 000 т. хранителни боклуци. Това, което желаеме да кажем на децата, посредством тази самодейност, е че храната е доста значим запас, към който би трябвало да се отнасяме отговорно. Апелираме да си изяждат всичко, да оказват помощ в обмисляне на извършването на покупки и да дават хрумвания за подготвяне на храна от наличното у дома. Напомняме на децата и техните родители, че в случай че въпреки всичко се постанова да се изхвърля храна, то тя би трябвало да се изхвърля настрана от опаковите – с цел да може, попаднали в завода за отнасяне на отпадъците, опаковките да бъдат следващо сепарирани и рециклирани. “ Това акцентира зам.-кметът по околна среда в Столична община Йоана Христова.



Снимка: Столична община

За оптималната досегаемост на посланията до малчуганите, лице на акцията е супергероят – морковът Мори, който персонално ще се срещне и поговори с тях. В рамките на самодейността, за 4 месеца –до месец май 2019 година, суперморковът Мори ще посети 30 столични общински детски градини и ще се срещне с над 1000 деца.

Инициативата за понижаване на питателните боклуци е част от уговорките на Столична община в интернационалния план TRIFOCAL, чийто патрон е лондонския кмет Садик Хан.

Повече за плана можете да намерите тук: sofia.bg/trifocal
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР