От днес стартира традиционната лятна кампания “Месец на костното здраве

...
От днес стартира традиционната лятна кампания “Месец на костното здраве
Коментари Харесай

От днес започва лятната кампания „Месец на костното здраве“ във Варна

От през днешния ден започва обичайна лятна акция “Месец на костното здраве ” на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна, научи Moreto.net. Инициативата се организира за пета поредна година и се утвърди като най-мащабното профилактично мероприятие в региона на остеопорозата. Скринингът дава късмет на хора от цяла Североизточна България да ревизират „ здравето “ на своите кости.

Със основаването на Центъра по остеопороза и остеометрия през 2015 година ние си поставихме за цел да притеглим публичното внимание върху предварителната защита на остеопорозата и нейните съществени обществени и здравни последствия. Резултатите не закъсняха и през днешния ден отчитаме, че 73% от пациентите в нашите акции са подхванали сами крачката да създадат профилактично проучване. Това са над 3 100 души, главно дами, които не са чакали лекарска рекомендация, а сами са се уведомили и са показали разпоредителност в интерес на своето здраве.

Ясно се обрисува положителна наклонност на смяна в съзнанието на българите. Обикновено пациентите у нас чакат или непосредствено наставление от доктор, или демонстрация на симптоматика, с цел да създадат проучвания. За наслада, към този момент се следи „ еволюция “ на държанието, която е обвързвана с вдишване на отговорността за здравето в „ лични ръце “. Това е модерно мислене, което е обвързвано с готовност за пълностоен живот и предварителна защита на социално-значими и всеобщи болести, измежду които попадат остеопорозата, сърдечно-съдовите болести, диабета и други.

Повече от 4200 души са се присъединили в другите скринингови начинания на Центъра досега. Статистическите данни не престават да будят паника. Над 2/3 от изследваните демонстрират понижена костна компактност в една или друга степен. Остеопения (намалена костна плътност) се записва у сериозен % изследвани още преди навършване на 50 години – над 40 %. А развита остеопороза се следи при 28 % от изследваните.

Резултатите ни стимулират да продължаваме, тъй като, въпреки размерът да наподобява впечатляващ, по разнообразни оценки, той съставлява едвам 5% до 7% от евентуално уязвимата група, която следва да се подлага на регулярна профилактика. Кампаниите, дружно с всички изявления в медиите и обществените мрежи са просветителска работа, която е част от лекарския дълг, наедно с лекуването на към този момент проявените болести.

Самото лекуване е значимо да стартира още на стадий остеопения, когато е по-лесно да се спре загубата на костно вещество и да се обърне процеса. А това значи и профилактиката да стартира по-рано. Препоръчително е първото проучване да се направи след навършване на 40 годишна възраст, а след това да се управлява костната компактност на всеки 3 години - при естествена костна компактност и годишно - при понижена такава.

Остеопорозата е третото най-масово и обществено значимо заболяване съгласно Световната здравна организация. Причина за това са тежките последствия, които води след себе си заболяването за засегнатите и техните близки. Опасността идва от обстоятелството, че остеопорозата се развива „ безшумно “, без каквито и да било признаци, до момента в който не стане прекомерно късно. Костната компактност последователно понижава, костите стават нежни и чупливи и това води до тежки фрактури, инвалидизация и даже до гибел.

Единственият сигурен и приет способ за премерване плътността на костите е ДЕКСА-изследването. За страдание Здравната каса не покрива неговата стойност, а тя е непостижима за огромна част от най-застрашените от заболяването – хората в пенсионна и предпенсионна възраст.

Кампанията „ Месец на костното здраве “ планува преференциални цени за проучване с най-модерната ДЕКСА инсталация в района. През целия месец Август всички пациенти ще имат опция да изследват една контролна зона: тазобедрена става, лумбални прешлени или предмишница на цена от 20 лева

Записванията към този момент текат, а часовете се резервират онлайн на Facebook профила на Центъра по остеопороза и остеометрия или на следните телефони:

052 / 803-900

0888 / 088-991

0892 / 604-172 /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР