От днес служителите на агенцията по безопасност на храните започват

...
От днес служителите на агенцията по безопасност на храните започват
Коментари Харесай

Стопаните в село Белозем вече умъртвиха домашните си прасета

От през днешния ден чиновниците на организацията по сигурност на храните стартират инспекции в персоналните стопанства на хората в 20 километровата надзорна зона. Целта е да се откри дали стопаните са умъртвили непринудено домашните си свине. Срокът за това изтече в петък. Ако притежателите не са спазили предписанията на организацията, ветеринарните управляващи ще стартират насилствена евтаназия на животните. Очаква се през днешния ден да стартира евтаназията на 8000 свине от свинекомплекса в силистренското село Ветрен. В Свищов епизоотичната комисия разгласи бедствено състояние поради компликациите по умъртвяването на прасетата в свинекомплекса в село Българско сливово. Там се отглеждат 17 000 свине. В същото време стопаните в село Белозем към този момент умъртвиха домашните си свине.

Белозем, Раковски
Иван Тачев, кмет на село Белозем: Къде с ропот, къде с кавги, къде с неодобрение, всеобщо се изклаха животните.
Очаква се скоро да стартират инспекциите по дворовете дали стопаните са ликвидирали прасетата си.
Иван Тачев, кмет на село Белозем: Ако вероятно ветеринарните служби стартират такива, уповавам се да протече всичко обикновено и дай Боже да не открият на никое място незаклани животни.
От през днешния ден управляващите плануват да вкарат възбрана за туристи в региона на хижа Здравец, където бяха открити инфектирани с африканска чума диви прасета.
Д-р Камен Янков, шеф на ОД на БАБХ Пловдив: Ще са неприятни и непопулярни ограниченията, които ще вземем, само че до ликвидирането на болестта и на приносителите диви свине - ще забраним достъпа до региона. Ще бъде неразрешен за почиващи и за туристи. Тези, които живеят там, няма по какъв начин да ги ограничим да се приберат по домовете си.
За живеещите в селата под хижа Здравец и вилните зони ще има специфичен пропускателен режим. Ще се ревизират колите за незаконно превозване на месо от диви прасета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР