От днес служителите на Агенцията по безопасност на храните започнаха

...
От днес служителите на Агенцията по безопасност на храните започнаха
Коментари Харесай

Започнаха проверките за умъртвяване на домашните прасета

От през днешния ден чиновниците на Агенцията по сигурност на храните започнаха инспекции в персоналните стопанства на хората в 20 километровата надзорна зона. Целта е да се откри дали стопаните са умъртвили непринудено домашните си свине. Срокът за това изтече в петък.

Ако притежателите не са спазили предписанията на организацията, ветеринарните управляващи ще стартират насилствена евтаназия на животните. В същото време не престават митингите против ограниченията, които властта подхваща за справяне с африканската чума. Блокадата на пътя Сливен-Ямбол продължава четвърто денонощие.

Блокадата не е вдигната, протестиращите са край село Крушаре и отстояват настояванията.

Преди 30 минути породи пътен случай с лек автомобил, който се опита да премине през блокадата и нарани един от протестиращите. Напрежението се подвигна и намесата на служителите на реда успокои обстановката. В последна сметка, и водачът, и протестиращият са без искания и автомобилът мина през блокадата.

Обходният маршрут от Сливен за Ямбол и за Автомагистрала " Тракия " е през селата Камен, Желю Войвода и Кабиле.

А другояче през днешния ден в село Мечкарево влязоха първите екипи на ветеринарните служби, с цел да ревизират персоналните стопанства за останали живи свине.

Георги Христов, който е отглеждал две свине споделя, че се е съобразил с наредбите за непринудено умъртвяване на животните си още предходната седмица. Категоричен е, че откакто отмине заплахата от разпространяване на болестта още веднъж ще гледа свине.
Георги Христов: Какво да вършим, щом е за всички няма смисъл да се съпротивляваме и да вършим, санкции може да има.
Село Мечкарево се намира в непосредствена блозост до една от четирите свинеферми в региона.
доктор Димо Кондов, ОДБХ, Сливен: В село Мечкарево са се отглеждали 17 свине заден двор на 10 притежателя. Всички са заклани в сходство с разпорежданията, тъй че нищо няма да умъртвяваме на този стадий, единствено стерилизация и да се уверим, че всичко е спазено, това, което е подредено.
Ветеринарните екипи споделиха че следва инспекция в към 100 обитаеми места в Сливенска област. Там където бъдат открити животни ще бъде направено 24 часово наставление, след което ще се пристъпва към умъртвяване на прасетата по човечен метод

доктор Емил Георгиев, ОДБХ, Сливен: След което се изнасят благодарение на кметството се заравят.

Ветеринарите ще разчитат на помощта на полицията, в случай че възникне напрежение с някои от стопаните, които към момента не са умъртвили животните си.

В доста райони през днешния ден стартира сходна инспекция по персоналните стопанства. В Белозем, Пловдивска област, съвсем 100% от прасетата, отглеждани за персонални потребности, са унищожени. От през днешния ден е въведена и възбрана за туристи в региона на хижа " Здравец ", където бяха открити диви прасета, инфектирани с чума. Въведен е и специфичен пропускателен режим за живеещите наоколо до хижата.

В Добричко също са почнали инспекциите по домовете за останали живи свине. Принудителното омъртвяване ще стартира в сряда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР