От днес ще се спират от движение коли, които замърсяват

...
От днес ще се спират от движение коли, които замърсяват
Коментари Харесай

Замърсяващите автомобили ще бъдат спирани от движение на пътя

От през днешния ден ще се стопират от придвижване коли, които замърсяват въздуха над допустимото. КАТ-София стартира инспекции за нездравословните излъчвания газове от колите като част от ограниченията против рисково мръсния въздух в града. За задачата Столична община даде на пътна полиция през днешния ден седем нови уреда – т.нар газанализатори. Проверките ще бъдат осъществявани при регистрация, само че и като настоящ надзор в КАТ, както и на пътя.

Устройствата ревизират техническото положения на изгорелите газове на колите, а анализатор регистрира какво е количеството на нездравословни частици. Това изясни комисар Тенчо Тенев, шеф на столичната пътна полиция, изясни при представянето им пред медии.

Уредите ще бъдат употребявани в каналите за регистрация, където се мерят газовете. Автомобил, който не дава отговор на условията, няма да може да бъде регистриран или пък ще бъде спиран от придвижване до момента в който притежателят не предприеме дейности, с цел да дава отговор колата на условията. Това стана известно от думите на зам.-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Антон Златанов.

Пет от уредите ще останат в КАТ на каналите, а други два ще са разполагаем на патрулиращите полиция, като катаджиите ще ревизират остарели коли на пътя.

 Замърсяващите коли ще бъдат спирани от придвижване на пътя
© Николай Дойчинов

При представянето на уредите министърът на екологията Нено Димов съобщи, че ще договаря с Европейската комисия да се откри финансиране за закупуване на такива газанализатори във всички области в страната. " Ще договарям Министерство на вътрешните работи да може бъде бенефициент по оперативната стратегия ", изясни той. Той предвижда до края на тази и началото на идната година самодейността да бъде осъществена и в цялата страна.

" София е добър старт, само че в случай че не го създадем в цялата страна няма да има нужния резултат. Това е добра първа стъпка и би трябвало да има и последващи за пунктовете за механически обзор, надзор върху сервизите и по пътищата, тъй че да можем да се преборим с един от двата най-големи замърсители на въздуха ", сподели Димов.

 Един от седемте уреди за инспекция на отработените газове от моторни транспортни средства при осъществяване на регистрация и настоящ надзор.
© Николай Дойчинов

Един от седемте уреди за инспекция на отработените газове от моторни транспортни средства при осъществяване на регистрация и настоящ надзор.

Кметът Йорданка Фандъкова е предложила на Тенчо Тенев в границите на един месец КАТ да даде опция на водачи, които желаят да си ревизират равнищата на замърсяване от колите.

Фандъкова цитира данни, че към 60% от замърсяването на въздуха в столицата идва от трафика на коли, а към 40% от битовото горене. Така тя изясни и потребността от строгия надзор. " Със Столична дирекция на вътрешните работи стигнахме до извода, че КАТ могат да правят надзор, в случай че имат задоволително уреди. Столична Община пое уговорката и закупихме 7 газанализатори, които предоставихме на " Пътна полиция ", с цел да може да не се позволяват коли, които не дават отговор на условията на замърсяването на въздуха. "

Стойността на газомерите е към 70 хиляди лв., средства от бюджета на Столична община.
Фандъкова цитира премерване през септември: единствено към 6,5% от колите в София замърсяват над допустимите правила. Те пък способстват за ¼ от замърсяването ", сподели още Йорданка Фандъкова.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (101)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР